Vakar skelbti Vokietijos gamyklų užsakymai buvo mažesni, negu tikėtasi. Liepą pastarųjų padidėjimas siekė 8,7 proc., palyginti su prieš metus buvusiais užsakymais, nors buvo tikimasi 9,8 proc. prieaugio. JAV paslaugų sektoriaus ISM pasitikėjimo indeksas rugpjūtį pakilo iki 53,3 nuo 52,7.

Šveicarijos centrinis bankas, jau anksčiau reiškęs susirūpinimą dėl itin spartaus valiutos stiprėjimo, vakar ėmėsi priemonių, paskelbdamas, kad nebus leidžiama frankui stiprėti iki mažiau negu 1,2 euro už franką. Manome, kad Šveicarijos centrinis bankas turės pirkti didelius užsienio valiutos kiekius, kas padidintų frankų pasiūlą ir taip apsaugos valiutą nuo stiprėjimo žemiau 1,2 euro už franką. Šveicarijos valiuta nustotų stiprėti, jei sumažėtų frankų paklausa, tačiau tam reiktų, kad Europa išspręstų skolų krizę, kadangi šiuo metų frankas investuotojų tarpe laikomas saugumo prieglobsčiu. Kita vertus, centriniam Šveicarijos bankui ėmusis veiksmų, gali padidėti paklausa kitoms taip pat tradiciškai saugiomis laikomoms valiutoms, tokioms kaip Kanados ir Australijos doleris, Švedijos bei Norvegijos krona. Pastarosios gali tapti realia alternatyva saugiu laikomam frankui. Savo ruožtu gali brangti ir šių šaliu vyriausybių obligacijos.

Šiandien svarbu atkreipti dėmesį i D. Britanijos ir Vokietijos skelbiamus liepos mėnesio pramonės produkcijos duomenis, kuri kaip tikimasi, augo lėčiau, palyginti su prieš metus buvusiu produkcijos mastu.

Vilniaus VP birža seka užsienio rinkų nuotaikomis

Antradienį investuotojai Vilniaus vertybinių popierių biržoje toliau prekiavo žvalgydamiesi į užsienio rinkas. Pirmoje prekybos pusėje OMXV indeksas kilo kartu su daugeliu Europos biržų, o nuotaikoms ten suprastėjus, taip pat neatsilaikė ir prekybos pabaigoje fiksavo 0,69 proc. nuosmukį.

Šiandien svarbesnių naujienų nelaukiama, tad stambesniems užsienio investuotojams išliekant pasyviems, tradiciškai tendencijas biržoje toliau lems vietos investuotojai bei tikėtina teigiamos nuotaikos užsienio rinkose.

Trečiadienį prasideda „Rokiškio sūrio“ siūlymas supirkti iki 10 proc. savų akcijų po 1,4 euro už akciją. Pasiūlymas tęsis iki rugsėjo 20 d.