Bendrai ši statistika stumtelėjo indeksus S&P 500 (+0,39 proc.) ir Dow Jones (+0,4 proc.) į viršų. Šiandien ryte Azijos rinkos perėmė indeksų kilimo estafetę iš JAV, Japonijos Nikkei 225 stiebiantis 0,49 proc., o Kinijos CSI 300 šoktelint 0,2 proc. Tokią tendenciją lėmė žinių srautas iš Japonijos paskelbus, kad šalies ekonomika susitraukė mažiau nei laukta. Preliminariais duomenimis, antrąjį ketvirtį šalies BVP mažėjo 1,6 proc. (prognozė -1,8 proc.) nuo prieš tai ketvirtį buvusio 4,5 proc. augimo. Šiandien prie svarbesnių naujienų galime priskirti JAV Niujorko FED‘o gamybos sektoriaus indekso pasikeitimą, kuris, tikimasi, pakils rugpjūčio mėnesį 16,5 proc., nuo 3,86 iki 4,5 indekso ribos.

Valiutų rinkos

Prieš savaitgalį EUR/USD valiutų santykis apsistojo ties 1,1110 riba, o šiandien ryte jo vertė ieško krypties ties 1,1100 lygiu. Penktadienį buvo paskelbta, kad euro zonos metinis infliacijos lygis išliko nepakitęs ties 0,2 proc., tačiau mėnesinis infliacijos lygis kėlė susirūpinimą, jam fiksuojant -0,6 proc. pokytį. Tą pačią dieną JAV gamintojų kainų indeksas rodė liepos mėn. 0,2 proc. augimą (prognozė 0,1 proc.), o mėnesį prieš tai šis rodiklis kilo 0,4 proc. Šiandien investuotojai žvalgysis į JAV gamybos sektoriaus apimtis, laukiant pagyvėjimo. Pasitvirtinus šio rodiklio kilimui, tikėtina, galime sulaukti ir JAV dolerio stiprėjimo prieš eurą. Šiuo metu prognozės rodo, kad yra 50 proc. tikimybė jau rugsėjo mėnesį sulaukti FED‘o veiksmų dėl bazinės palūkanų normos pakėlimo. Taigi kiekvienas teigiamas JAV ekonomikos rodiklis dar labiau gali sustiprinti FED‘o apsisprendimą.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Po prekybos sesijos penktadienį „Lietuvos energijos gamyba“ paskelbė, kad šių metų pirmąjį pusmetį bendrovės preliminarios pajamos buvo 13,7 proc. didesnės, o neaudituotas grynasis pelnas augo 12,5 proc., lyginant su praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. „Lietuvos dujos“ nurodė, kad iš dujų skirstymo veiklos pajamos šių metų pirmuosius šešis mėnesius kilo 5,0 proc., o preliminarus grynasis pelnas buvo 28,0 proc. didesnis nei lyginant su praėjusiais metais. Bendrovė „Lesto“ išplatino pranešimą, kad pajamos per 2015 metų pirmąjį pusmetį traukėsi 10,0 proc., kurios didžiąja dalimi smuko dėl mažesnių elektros energijos tarifų, įsigaliojusių nuo šių metų pradžios. Tačiau neaudituotas grynasis pelnas pirmąjį pusmetį sudarė net 43,039 mln. eur. ir tai buvo net 2,9 karto didesnis nei praeitas metais tuo pačiu laikotarpiu. „PRFoods“ penktadienį nurodė, kad šių metų pusmečio pajamos augo 1,2 proc. (antrojo ketvirčio +1,2 proc.), o grynasis pelnas krito 28 proc. (antrojo ketvirčio -50,7 proc.) lyginant su praėjusiais metais. Tikėtina, šie rezultatai paskatins aktyvesnę prekybą būtent šių bendrovių akcijomis, o šiandien bus atnaujinta prekyba komunalinių paslaugų bendrovės „City Service AS“ akcijomis.