Tarp sektorių aktyviausiu šuoliu Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje pasižymėjo telekomunikacijų (Telecommunications), kurio vertė per dieną padidėjo 2,01 proc. Didžiosios Britanijos ryšių operatorius „Vodafone Group“ paskelbė geresnes nei tikėtasi pajamas, o tai lėmė beveik 3,9 proc. akcijos vertės augimą.

Kitas telekomunikacijų operatorius „Koninklijke KPN“ stiebėsi 3,14 proc., po bendrovės išplatinto pranešimo apie „Telefonica Deutschland Holding AG“ (-2,62 proc.) akcijų paketo pardavimą. Per penkias iš eilės prekybos sesijas S&P 500 (+0,15 proc.) indeksas tik vakar dieną fiksavo teigiamą pokytį. Vakar už Atlanto buvo paskelbta, kad didmeninės prekybos atsargų apimtys rugsėjo mėn. augo 0,5 proc., o rugpjūčio mėnesį šis rodiklis sudarė +0,3 proc. pokytį.

Šiandien ryte buvo paskelbta, kad Kinijos mažmeninės prekybos apimtys nežymiai pakilo nuo 10,9 proc. iki 11,0 proc. Pramonės produkcijos apimtys spalio mėn. šalyje kilo 5,6 proc. (prognozė 5,8 proc.) ir tai buvo mažesnis šuolis nei praeitą mėnesį (+5,7 proc.).

Valiutų rinkos

Vakar dienos pabaigoje EUR/USD valiutų kursas svyravo ties 1,0725 lygiu, o šiandien pastarojo vertė yra šiek tiek pakilo ir laikosi ties 1,0754 riba. Šiandien prie svarbesnių įvykių galime priskirti ECB prezidento kalbą konferencijoje Didžiojoje Britanijoje (15:15 val.), kur investuotojai tikėsis išgirsti, kokių monetarinių priemonių gali imtis ECB gruodžio mėnesį. Investuotojai svarsto, kad šį mėnesį bankas gali apkarpyti bazines palūkanų normas ir/arba suaktyvinti kiekybinį ekonomikos skatinimą. Jeigu bus imtasi šių priemonių, tai, tikėtina, bus jaučiamas didesnis euro silpnėjimas prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį Baltijos akcijų rinkų indeksas Baltic Benchmark augo +0,49 proc., bendrai trijų biržų dienos apyvartai viršijant 610,2 tūkst. eurų. Talino (0,75 proc.) biržoje smulkūs investuotojai aktyviai keitėsi „Tallink Grupp“ (+1,71 proc.) bendrovės akcijomis, apyvartai pasiekiant 160 tūkst. eurų. Šią reakciją galėjo iššaukti informacija, kad bendrovė nutarė parduoti greitaeigį keltą ir jį pakeisti nauju, kuris yra varomas suskystintomis dujomis. Šio laivo pardavimas sąlygos bendrovei 7,6 mln. eurų nuostolį ketvirtajame ketvirtyje.

Tačiau investuotojai į tai nesureagavo neigiamai, tikėtina, žvelgiant į tai, kad naujasis laivas padės sumažinti kuro sąnaudas, kurios turi didelį svorį bendrovės kaštuose. Vilniaus (-0,48 proc.) biržoje investuotojai išlaiko prekybos tempą „Šiaulių bankas“ pozicijoje. Dienos metu investuotojai perleido vertybinių popierių už daugiau nei 50,5 tūkst. eurų, akcijos kainai kylant 1,29 proc. iki 0,315 euro už vienetą. Svarbesnių naujienų bendrovė nepaskelbė, o paklausa akcijoms, tikėtina, išsilaiko dėl „Citadele banka“ atėjimo į Rygos vertybinių popierių biržą.