Šiuo metu Atėnų indeksas po atsidarymo išlaiko -14,88 proc. savaitinį smukimą. Už Atlanto penktadienį buvo pranešta, kad liepos mėnesio nedarbo lygis išliko nepakitęs ties 5,3 proc., o dirbančiųjų be žemės ūkio sektoriaus skaičius išaugo 215 tūkst. Dauguma tikėjosi, kad pastarasis rodiklis kils iki 225 tūskt. nuo prieš tai buvusios 223 tūkst. reikšmės. Nors dirbančiųjų pokytis ir buvo mažesnis nei analitikai prognozavo, tačiau statistika rodo, kad darbo rinkos situacija JAV gerėja, o tai verčia investuotojus susimąstyti apie vis labiau ranka pasiekiamą bazinės palūkanų normos padidinimą. Bendrai nuotaikas penktadienį JAV akcijų rinkose buvo slogios, S&P 500 indeksui krentant -0,29 proc., o Dow Jones nuvertėjant -0,27 proc. Šiandien svarbesnių makroekonominių naujienų Europoje ir JAV skelbiama nebus, o iš Azijos akcijų rinko matyti atplūstanti optimizmo banga. Japonijos Nikkei 225 stiebiasi +0,41 proc., Kinijos CSI 300 indeksas kyla +4,93 proc. Pagrindinė to priežastis – Kinijos valdžios veiksmai, kuriais stengiamasi palaikyti šalies finansinį stabilumą bei ekonomikos gyvumą.

Valiutų rinkos

Nors liepos mėnesį JAV dirbančiųjų skaičius išaugo, tai nesustiprino JAV dolerio, EUR/USD valiutų poroje 0,38 proc. stiprėjant eurui ir valiutų santykiui pasiekiant 1,0965 lygį. Skelbiami JAV makroekonominiai duomenys vis labiau aktyvina FED‘ą ir suteikia nariams didesnio pasitikėjimo dėl šalies bazinės palūkanų normos padidinimo. Tačiau taip pat norėtųsi, kad ir išoriniai faktoriai būtų teigiami. Savaitgalį buvo paskelbta, kad pagrindinės JAV prekybos partnerės – Kinijos – netikėtai krito eksporto apimtys net 8,3 proc., o importas susitraukė 8,1 proc. Tokia statistika daliniai prisideda prie JAV dolerio silpnėjimo, šiandien ryte EUR/USD valiutų kursui paaugant iki 1,0970 ribos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Baltijos akcijų rinkose bendrovės neskelbė svarbesnių naujienų, Vilniaus (-0,85 proc.) ir Rygos (-0,31 proc.) indeksams krentant, o Talino (+0,06 proc.) kylant. Bendra trijų šalių apyvarta pasiekė 565 tūkst. eurų, o pagal didžiausią prekybos aktyvumą išsiskyrė „Harju Elekter“ bendrovė. Pozicijoje buvo sudaryta 15 sandorių, kuriais perleista akcijų už daugiau nei 286 tūkst. eurų, bendrovės akcijos kainai kylant 0,36 proc. Taip pat Talino biržoje investuotojai išlaikė didesnes prekybos apimtis „Tallink Grupp“ (+0,64 proc.) akcijomis, aktyvumui pasiekiant 81,7 tūkst. eurų. Vilniuje investuotojai buvo linkę aktyviau pardavinėti telekomunikacijų bendrovės „Teo LT“ akcijas, nustumdami jų vertę žemyn 1,92 proc. ir 26 sandorių metu sudarant 41,7 tūks. eurų apyvartą. Rygos biržoje pagal apyvartą pirmoje vietoje išliko „Olainfarm“ (-0,25 proc.; dienos apyvarta 4,7 tūkst. eurų). Po prekybos bendrovė „Silvano Fashion Group“ paskelbė, kad antrąjį ketvirtį pardavimai krito 22,2 proc., o grynasis pelnas sumažėjo -1,1 proc. lyginant su praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš pieno perdirbimo bendrovės „Vilkyškių pieninė“, kuri planuoja išleisti statistiką apie pardavimus už liepos mėnesį.