Rusijos valiuta, kuri vos prieš savaitę smuktelėjo už psichologiškai svarbios 40 rublių už dolerį ribos, Maskvoje prasidėjus prekybai, krito žemiau 41 rublio už dolerį, rašo „The Moscow Times“.

Įtampa dėl Ukrainos ir Vakarų sankcijos Maskvai lėmė, kad rublio vertė dolerio atžvilgiu šiais metais smuko daugiau kaip 20 proc., tačiau pastarosiomis savaitėmis spaudimas dar labiau sustiprėjo, kai kainos už naftą – esminį Rusijos eksporto produktą ir pajamų šaltinį – krito iki didžiausių per ketverius metus žemumų.

„Silpna nafta turi tiesioginę įtaką nacionalinei valiutai, kuri doleriu atžvilgiu gali smukti iki naujos istorinės žemumos“, - antradienį Maskvoje sakė „Promsviazbank“ analitikai.

Rublio kritimo trajektorija paskatino Centrinį banką suaktyvinti užsienio valiutos rezervų pardavimus. Ši reguliacinė institucija trečiadienį nurodė, kad antradienį padidino viršutinę valiutos „koridoriaus“ ribą 35 kapeikomis. Tai reiškia, kad tą dieną ji išleido daugiau kaip 2 mlrd. dolerių (5,4 mlrd. Lt) rezervą, kad išlaikytų rublį paviršiuje.

Centrinis bankas automatiškai parduoda rinkoje užsienio valiutos rezervus, kai tik rublis peržengia savo ribas. Kaskart prekybos koridorių praplėsdamas penkiomis kapeikomis, Centrinis bankas išleidžia 350 mln. dolerių (945 mln. Lt).

„Rublio silpnėjimas tapo dominuojančia tema ir Centrinis bankas yra vienišas pardavėjas. Šiandien išimčių veikiausiai vėl nebus“, - antradienį savo komentaruose sakė „Sberbank“ analitikai.

Trečiadienio rytą rublio vertė rublio – dolerio krepšelio atžvilgiu siekė 45,89 rublio (3,07 Lt). Tai jau yra aukščiau viršutinės ribos - 45,7 rublio. Tai leidžia spėti, kad Centrinis bankas išleidžia šimtus milijonų dolerių valiutos vertei išlaikyti.

Antradienį naftos kaina patyrė didžiausią vienos dienos kritimą per trejus metus ir prisidėjo prie beveik 30 proc. siekiančio smukimo nuo birželio vidurio. Trečiadienį „Brent“ nafta buvo prekiaujama po kiek daugiau negu 85 dolerius (229,5 Lt) už barelį.

Rusijos finansų ministras Antonas Siluanovas trečiadienį teigė, kad Rusija per mėnesį pradės indėlių užsienio valiuta aukcionus, kad sumažintų rublio vertės kitimą.

Bendra suma, kurią aukcionuose pardavinės Finansų ministerija, veikiausiai sieks 5,7 mlrd. dolerių (15,39 mlrd. Lt), teigė vyriausiasis „ING Bank“ ekonomistas Dmitrijus Polevojus.

„Turint galvoje įtampos rinkoje mastą, vien tik Finansų ministerijos indėliai nepagydys užsienio valiutos rinkos, ypač tuo atveju, jei rublis smuks toliau“, - trečiadienį sakė D. Polevojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (411)