Šios savaitės pradžia nestebina skelbiamų rodiklių gausa, tad rinkos dalyvių nuotaikas daugiausia lemia lūkesčiai dėl ketvirtadienį vyksiančio FED susirinkimo ir palūkanų skelbimo bei rytoj vyksiančio Vokietijos Konstitucinio teismo sprendimo leisti ECB naudoti Europos stabilumo fondo pinigus prasiskolinusių šalių trumpo laikotarpio obligacijoms supirkti. Vienas iš kanclerei A. Merkel palankios partijos narių jau išreiškė pritarimą ECB obligacijų supirkimo programai. JAV indeksai vakar smuko 0,4-1,0 proc., o Azijos rinkos šįryt didesnių pokyčių nerodo. Italijos premjeras M. Montis pažadėjo, kad šalies ekonomika 2013 metais vėl augs, taip pat išreiškė viltį, kad dėl naujosios ECB programos skolinimosi kaina tiek sumažės, kad Italijai nereikės kreiptis su prašymu, kad ECB supirktų jos trumpo laikotarpio vyriausybės obligacijas.

Nauja savaitė Baltijos šalių biržose prasidėjo ypač neaktyviai – nors bendra sandorių apyvarta perkopė 2,2 mln. eurų, tačiau sandorių skaičius tesiekė 327. Nors buvo tikėtasi labiau optimistinių nuotaikų dominavimo, vis dėlto rinkoje aktyvesni buvo pardavėjai: Vilniaus ir Talino biržų indeksai OMXV ir OMXT sumažėjo atitinkamai 0,47 proc. ir 0,89 proc., Rygos biržos indeksas OMXR ūgtelėjo 0,03 procento. Bendrą apyvartą padidino poprekybinės sesijos metu sudarytas 1,55 mln. eurų vertės tiesioginis sandoris TEO LT akcijomis. Sandoryje už vieną akciją buvo mokėta tokia pati kaina kaip ir vasarą Švedijos bendrovės TeliaSonera įgyvendintas TEO LT oficialus supirkimas – 0,637 euro. Talino biržoje tiesioginių sandorių apyvarta buvo 0,4 mln. eurų, didžiausia buvo „Tallinna Kaubamaja“ (kaina nesikeitė) akcijų apyvarta – 282 tūkst. eurų. „Vilkyškių pieninė“ pranešė, kad sausio-rugpjūčio mėnesių pardavimo pajamos padidėjo 4 proc. – iki 189,2 mln. litų, tačiau vien rugpjūčio mėnesį pardavimo pajamos buvo 27 mln. litų – 1 proc. mažesnės negu pernai metų rugpjūčio mėnesį. Toks rezultatas pats savaime nėra prastas, tačiau turint omenyje kitų pieno perdirbimo bendrovių demonstruojamą pajamų ir pelningumo augimą, artimiausiu metu galima tikėtis rinkoje pamatyti daugiau bendrovės akcijų pardavėjų.

Šiandien kaip ir per ateinančias savaitės dienas bendrovės svarbesnių naujienų nežada skelbti, todėl matysime daugiausiai techninę neaktyvią prekybą. Vietos investuotojai, laukdami aiškesnių signalų iš pasaulinių rinkų, išliks atsargūs, linkę mažinti riziką ir gana pasyvūs. Galbūt apyvartą pavieniais tiesioginiais sandoriais ir toliau didins pastaruoju metu šiek tiek suaktyvėję užsienio investuotojai.