Bendros Europos valiutos kursas, kuris praėjusią savaitę buvo smukęs iki pariteto JAV dolerio atžvilgiu, paaugo 1,1 proc. iki 1,0253 JAV dolerio.

ECB ketvirtadienį pirmą kartą per daugiau kaip dešimtmetį padidins savo palūkanų normas, bet, infliacijai kopiant į rekordines aukštumas, euro zonos centrinis bankas jau spaudžiamas imtis ir kitų veiksmų.

ECB ne vieną mėnesį rengėsi užbaigti erą pigių pinigų, kurie palaikė ne vieną krizę pastaraisiais metais išgyvenusią bendros valiutos bloko ekonomiką.

Pamėginti pažaboti spartų vartotojų kainų kilimą siekiantis euro zonos centrinis bankas yra sakęs, jog palūkanų normas ketina padidinti ketvirčiu procentinio punkto.

Normos bus padidintos pirmą kartą nuo 2011 metų.

„Labiausiai tikėtina, kad ECB šią savaitę padidins palūkanų normas 25 baziniais punktais, o rugsėjį – dar 50 bazinių punktų“, – pažymėjo finansų bendrovės „Ebury“ rinkos strategijos skyriaus vadovas Matthew Ryanas (Metju Rajenas).

„Visgi mes neatmetame galimybės, kad normos 50 bazinių punktų galėtų būti padidintos jau šios savaitės posėdyje. Jau matėme, kaip dauguma pagrindinių centrinių bankų pastarosiomis savaitėmis ryžtingai didino normas, mėgindami suvaldyti spartų kainų kilimą.“

Maždaug 8 val. 40 min. Grinvičo laiku (11 val. 40 min. Lietuvos laiku) euro kursas siekė 1,0234 JAV dolerio ir buvo 0,9 proc. didesnis negu pirmadienio prekybos sesijos pabaigoje.

Rinkose vis stiprėjant nerimui dėl galimos recesijos euro zonoje, kurios ekonomikos augimą slopina didelė infliacija, euro kursas praėjusią savaitę pirmą kartą per beveik 20 metų buvo pasiekęs paritetą JAV valiutos atžvilgiu.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją