Dingus neapibrėžtumui dėl FED skatinimo politikos gairių, kada praėjusią savaitę aktyvų supirkimo programa nuo 85 mlrd. buvo sumažinta iki 75 mlrd. JAV dolerių, taip pat politikams susitarus dėl šalies biudžeto, greičiausiai kurį laiką ir toliau matysime teigiamai nusiteikusius investuotojus, kurie kels akcijų kainas iki naujų aukštumų.

Šįryt pagrindinių Azijos indeksų vertės investuotojams reaguojant į naujienas iš JAV irgi yra linkusios kilti. HANG SENG indekso vertė (9:30 val. lietuvos laiku) yra iša! ugusi 0,42 procento. Japonijoje prekyba nevyksta, nes yra švenčiamas šalies imperatoriaus gimtadienis. Sprendžiant pagal ateities sandorius, prekybos sesija turėtų prasidėti nedideliu indeksų kilimu ir Europos biržose.

Baltijos šalių biržos penktadienį bendros krypties neįgavo (OMXV +0,20 proc., OMXT -0,66 proc.), tačiau prekyba vyko gyvai – sudaryta beveik 800 sandorių, apyvarta viršijo 1,6 mln. eurų. Aktyviausiai prekiauta TEO LT (+0,54 proc., 118 sandorių, 292 tūkst. eurų apyvarta) – ankstesnėmis dienomis atpigusias akcijas skubėjo pirkti dividendų medžiotojai, mokestinių priežasčių suformuotas pasiūlos srautas, galima teigti, išseko.

Talino biržoje investuotojai realizavo trumpalaikį pelną – „Olympic Entertainment Group“ ir „Tallinnk Grupp“ akcijų kainos smuko atitinkamai 1,61 proc. ir 1,11 procento. „Apranga“ (kaina nesikeitė – 2,53 euro) paskelbė apyvartos ir investicijų planus. 2014 metais bendrovė ketina apyva! rtą padidinti 8 proc. iki 628 mln. litų ir investuoti 22-25 mln. litų į parduotuvių tinklo plėtrą bei atnaujinimą – daugiausiai per pastaruosius metus.

Šiandien yra paskutinė diena, kada už Vilniaus ir Talino biržose sudarytus sandorius bus atsiskaitoma dar šiemet, atitinkamai galima tikėtis gana aktyvios prekybos ir įdomesnių akcijų kainų pokyčių. Taip pat nereikia pamiršti, kad paskutinėmis metų dienomis savo pozicijas turėtų pakoreguoti investuotojai, atkartojantys Baltijos biržų indeksų sudėtį.