Taip pat prekybos aktyvumui turėjo įtakos Didžioji Britanija, esant uždarytai Londono vertybinių popierių biržai dėl valstybinės šventės.

Blogesni Kinijos pramonės sektoriaus bendrovių veiklos rezultatai įnešė pesimizmo į vakar dienos prekybą, pagrindinių išteklių sektoriui (Basic Resources) Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje traukiantis -0,77 proc., o naftos ir dujų (Oil&Gas) sektoriui krentant -1,41 proc. Žaliavinės naftos kaina nerodo stabilesnės krypties.

Pirmadienį Europinės Brent Oil žaliavinės naftos kaina sudarė net -3,35 proc. kritimą (iki 36,62 JAV dolerių už barelį) ir beveik sudegino prieš tai buvusių dviejų prekybos sesijų +4,88 proc. teigiamą šuolį. Už Atlanto buvo paskelbta, kad Dalaso FED‘o gamybos sektoriaus aktyvumas buvo daug prastesnis nei tikėtasi, situaciją atspindinčiam indeksui krentant nuo -4,9 iki -20,1, kai analitikai tikėjosi, kad pastarasis apsistos ties -7,0.

Žinoma šis indeksas neparodo bendros šalyje esančios situacijos, tačiau bet kokiu atveju signalizuoja, kad JAV ekonomika susiduria su iššūkiais, stengiantis pasiekti tvirtesnį augimą. Pirmadienį S&P 500 indeksas krito -0,22 proc., o Dow Jones susitraukė -0,14 proc.

Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV, kur bus paskelbtas vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksas, kuris, tikimasi, bus geresnis, indeksui kylant nuo 90,4 iki 93,8.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų santykis nerodė didesnio pasikeitimo, pastarojo vertei kylant 0,07 proc. nuo 1,0960 iki 1,0968. Šiandien ryte kursas stipriai nepasikeitė nuo vakar dieną buvusio ir ieško krypties ties 1,0963 riba.

Tikėtina, kiek didesnių svyravimų pagrindesne valiutų pora galime sulaukti 17:00 val., kuomet bus skelbiamas JAV vartotojų pasitikėjimas ekonomika, laukiant indekso +3,7 proc. teigiamo pasikeitimo.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienį „Amber Grid“ išplatino pranešimą, kad pasirašė naują ilgalaikę gamtinių dujų transportavimo per Lietuvą į Rusijos Federacijos Kaliningrado sritį sutartį su „Gazprom“. Šį sutartis įsiteisės nuo kitų metų sausio 1 dienos ir galios dešimt metų, garantuojant 10 – 11 mln. eurų metines pajamas.

Šis pranešimas buvo išplatintas dienos pradžioje, tačiau prekybos aktyvumui didesnio impulso nedavė (pagrindinis bendrovės akcininkas UAB „EPSO-G“ valdo 96,6 proc. bendrovės išleistų akcijų), akcijos kainai išliekant nepakitusiai ties 1,14 euro už vienetą ir bendrai apyvarta sudarant tik 3,8 tūkst. eurų.

Vakar dieną nuotaikos Baltijos akcijų biržose buvo skirtingos, Vilniaus ir Talino indeksams atitinkamai krentant po -0,06 proc. ir -0,05 proc., o Rygos stiebiantis +0,52 proc. Latvijoje su nedidelėmis apyvartomis biržos indeksą į viršų kėlė „Ditton pievadķēžu rūpnīca“ (+8,82 proc.), „Latvijas kuģniecība“ (+3,25 proc.) ir „Latvijas balzams“ (+1,4 proc.).

Bendrovės svarbesnių naujienų nepaskelbė, o joms išryškėti padėjo gerokai mažesnis dienos aktyvumas, kuris bendrai sudėjus tris Baltijos vertybinių popierių biržas, vos perkopė 457 tūkst. eurų.