Dabar organizacija numato, jog pasaulio prekybos prekėmis apyvarta šiemet padidės tik 1,2 proc. ir prieaugis bus mažiausias per dešimtmetį. Dar balandį buvo prognozuotas 2,6 proc. augimas.

Pabloginta buvo ir 2020 metų prognozė ir PPO šiuo metu numato, jog pasaulio prekybos apyvarta kitąmet padidės 2,7 proc., o ne 3 procentais.

Organizacijos ataskaitoje taip pat pažymima, jog prekybos apyvartos augimą slopinanti rizika tebėra didelė ir kitų metų prognozė priklauso nuo to, ar bus atkurti įprasti prekybos santykiai.

2018 metais pasaulio prekybos prekėmis apyvarta padidėjo 3 procentais.

„Prekybos augimo perspektyvų prastėjimas nuvilia, tačiau tai nėra netikėta“, – pareiškė PPO vadovas Roberto Azevedo.

„Prekybos ginčai daro ne tik tiesioginį poveikį – dėl jų taip pat didėja neapibrėžtumas, o tai kai kurias įmones verčia atidėti investicijas į našumo didinimą, kurios yra itin svarbios gyvenimo lygio gerinimui“, – pažymėjo jis.

PPO ekonomistai įspėjo, jog pasaulio prekybai kylančios sisteminio pobūdžio grėsmės, visų pirma papildomi importo muitai, kuriuos nustato Jungtinės Valstijos ir Kinija, ir toliau varžys prekių srautus.

Vašingtonas ir Pekinas vis dar nesugebėjo pasiekti išsamaus susitarimo, kuris leistų pašalinti prekybos kliūtis. Be to, pastaruoju metu pasirodė pranešimų apie tai, jog prezidentas Donaldas Trumpas svarsto galimybę nustatyti naujus griežtus apribojimus amerikiečių investicijoms Kinijoje.

Beje, PPO pablogino ir pasaulio ekonomikos augimo šiais ir kitais metais prognozes ir dabar numato, jog pasaulio bendrasis vidaus produktas (BVP) ir 2019, ir 2020 metais padidės po 2,3 proc., o ne 2,6 proc., kaip buvo prognozuota balandį.