Paaiškėjus, kad JAV žaliavinės naftos atsargos dar išaugo, juodojo aukso kaina vakar smuko 3 procentais. WTI rūšies naftos barelis atpigo iki 42,93 JAV dolerio, arba žemiausio lygio per daugiau negu du pastaruosius mėnesius. „Macy‘s“ – didžiausios universalinės parduotuvės JAV – akcijos nuvertėjo beveik 14 proc., bendrovei paskelbus apie nuo lūkesčių atsilikusius ketvirčio pardavimus ir mažinamą šių metų pelno prognozę.

Trys ketvirtadaliai iš į S&P 500 įtrauktų bendrovių, jau paskelbusių trečiojo ketvirčio rezultatus, viršijo pelno ir 44 proc. jų – pajamų prognozes. Analitikų vertinimu, visų į indeksą įtrauktų bendrovių pelnas trečiąjį ketvirtį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, smuko 3,8 proc., nors dar spalio pradžioje prognozuotas kur kas didesnis susitraukimas (-7,2 proc.).

Šiandien investuotojų dėmesį patrauks suplanuoti keli Federalinės rezervų sistemos (FED) vadovų (tarp jų – ir Janet Yellen) pranešimai. Rinkos dalyvių vertinimu, tikimybė, kad FED kels palūkanų normą jau gruodį, siekia 68 procentus.

Euro zonos bendrovių akcijas įvertinantis indeksas EURO STOXX 50 trečiadienį dar pasistiebė (+0,67 proc.). Labiausiai pabrango kasdienio vartojimo prekių ir paslaugų sektoriuje veikiančių bendrovių akcijos (sektoriaus pokytis indekse +1,89 proc.). Dar smarkiau kilo didžiausių regiono ekonomikų Vokietijos ir Prancūzijos akcijų indeksai (DAX +0,70 proc., CAC 40 +0,82 proc.), tačiau šįryt neigiamos ateities sandorių vertės žada debesis Senojo žemyno akcijų rinkose. EUR/USD kursas nežymiai kilstelėjo (+0,18 proc. – iki 1,0743 JAV dolerio už eurą).

Prancūzijos dienraštyje „Le Figaro“ išspausdintame interviu Europos centrinio banko (ECB) Vykdomosios valdybos narys Benoit Coeure priminė, kad skatinamosios pinigų politikos pozicijos didinimas yra vis dar svarstomas ir ECB nėra įsipareigojęs tokį sprendimą priimti jau gruodžio mėnesio posėdyje.

Šiandien bus skelbiama informacija apie euro zonos pramonės produkcijos mastą rugsėjį (tikimasi +1,3 proc., palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai), o penktadienį – išankstinis trečiojo ketvirčio BVP įvertis. Prognozuojama, kad regiono ekonomika liepos-rugsėjo mėnesiais augo 0,4 proc. (+1,7 proc., palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai).

Šįryt paskelbti Japonijos makroekonominiai duomenys pralenkė prognozes (09:45 Lietuvos laiku NIKKEI 225 +0,03 proc.). Po ne itin sėkmingo vasaros laikotarpio, kai rodiklis vidutiniškai smuko 5,7 proc., rugsėjį įrengimų užsakymai Japonijoje augo 7,5 proc. – daug smarkiau, negu buvo tikėtasi (+3,1 proc.).

Nuo mėnesio pradžios daugiau negu 7 proc. ūgtelėjęs Kinijos akcijų indeksas SAHNGHAI COMPOSITE šįryt suka priešinga kryptimi (-0,48 proc.).

Trečiadienį kilo visi Baltijos šalių biržų indeksai (OMXV+0,17 proc., OMXR +1,05 proc., OMXT +0,20 procento). Pasirodžius informacijai, kad Latvijos banko „Citadele“ pirminis viešasis akcijų siūlymas buvo atšauktas, smarkiai krito „Šiaulių banko“ (-4,76 proc.) akcijų kaina. Siūlymo organizatoriai („Citigroup“, LHV bankas) sprendimą atšaukti akcijų platinimą pagrindė nepalankiomis rinkos sąlygomis ir atsiradusiomis papildomomis strateginio finansavimo galimybėmis.

Primename, kad „Citadele“ akcijas ir depozitoriumo pakvitavimus ketinta platinti Baltijos šalyse bei Londone ir buvo planuota pritraukti 115 mln. eurų.

Vis dėlto investuotojus išgąsdino aukšta akcijų kaina (kainos buhalterinės vertės santykis tarp 0,9 ir 1,4), nepakankamai skaidri akcijų struktūra ir dideli platinimo ir administravimo mokesčiai. Kita vertus, „Šiaulių banko“ kainos nuosmukis buvo paremtas emocijomis ir greičiausiai bus trumpalaikis, o investuotojai ateityje pamirš „Citadele“ nesėkmę ir, priimdami investavimo sprendimus, vertins fundamentalius Šiaulių banko rodiklius.

Bendrovė „Pieno žvaigždės“ patvirtino supirksianti savo akcijas. Vakar vykusiame akcininkų susirinkime buvo nutarta supirkti iki 4,5 mln. savų akcijų už vieną mokant 1,48 euro.

Akcijų supirkimas bus vykdomas biržoje oficialaus siūlymo būdu nuo lapkričio 13 iki 26 dienos. Jeigu bendra akcijų pasiūla viršys superkamų akcijų skaičių, iš pardavėjų bus nupirktas proporcingai mažesnis akcijų skaičius.

Bendrovė deklaruoja, kad supirkimo tikslas – stabilizuoti akcijų kainą biržoje, padidinti jų likvidumą bei išvengti nuostolių dėl kainos kritimo