Vakar paskelbtas Vokietijos IFO pasitikėjimo verslu rodiklis. Sausį, palyginti su gruodžio mėnesiu, rodiklis didėjo nuo 109,5 iki 110,6 punkto ir viršijo analitikų lūkesčius. Tokie duomenys atspindi palankesnį verslo subjektų Vokietijos ekonomikos vertinimą. Tai yra itin svarbus rodiklis, rodantis verslo sektoriaus tendencijas ateityje.

Šiandien sulauksime svarbių D. Britanijos BVP duomenų. Prognozuojama, kad ekonomika Jungtinėje Karalystėje 4 ketvirtį, palyginti su 3 ketv., ūgtels 0,7 procento. BVP yra vienas iš pagrindinių rodiklių, atspindinčių šalies ekonomikos išsivystymo lygį. Jei BVP geresnis, negu tikėtasi, gali atsirasti prielaidų akcijoms, šalies valiutai brangti, jei blogesnis – nuvertėti. Šiandien sulauksime JAV makroekonomikos rodiklių gausos (žr. 2 psl.), tai pat prasideda 2 dienas truksiantis FED susitikimas. Sprendimas dėl palūkanų normų ir kiekybinio skatinimo (QE3) apimčių bus paskelbtas rytoj. Prognozuojama, kad QE3 apimtys bus mažinamos nuo 75 iki 65 mlrd. JAV dolerių, o palūkanų normos išliks nepakitusios.

Baltijos šalių rinkose antrą prekybos sesiją iš eilės laikosi neigiamos nuotaikos, o Vilniaus biržoje (OMXV -1,44 proc.) pesimizmas vakar netgi stiprėjo. Priežastys, lemiančios tokias nuotaikas yra kelios - pelno realizavimas po puikios metų pradžios ir stiprus pesimizmas tarptautinėse rinkose. Vilniaus biržoje aktyvesne prekyba ir didesniu kainos nuosmukiu išsiskyrė LESTO, „Žemaitijos pieno“ ir „Rokiškio sūrio“ akcijos, kurių apyvarta siekė maždaug po 20 tūkst. eurų, o kainos krito 3,5-4 procento. Labiausiai krito tos pozicijos, kurios pirmą metų mėnesį demonstravo didžiausius prieaugius, o tai liudija, kad investuotojai skuba „fiksuoti“ pelnus.

Kiaulių maro grėsmė toliau spaudžia „Linas Agro Group“ (-2,21 proc., 75 tūkst. eurų) akcijų kainą. Nerimaujama, kad nukentės bendrovės prekybos pašarais verslo šaka. Tuo tarpu bendrovės finansų direktorius T. Tumėnas „Verslo žiniom“ tikina, kad nuogąstauti neverta. Pasak T. Tumėno „Iš ūkio subjektų, kurie augina kiaules, gaunama ne daugiau nei 1 proc. grūdų ir žaliavų pašarams paruošimo ir pardavimo pajamų, o ūkiai, su kuriais dirbama, yra stambūs, patikimi ir vykdo atitinkamą tokių atvejų prevenciją. Didžiąją dalį pašarų priedų eksportuojame į Vakarų Europą ir Skandinavijos šalis“ . Bendrovės komentaras šioje situacijoje buvo būtinas ir neabejotinai įneš daugiau aiškumo rinkos dalyviams.

Šįryt paskelbta, kad iš biržos ketinančios pasitraukti koncernui SBA priklausančios bendrovės „Klaipėdos baldai“ didžiausia akcininkė „SBA Furniture Group" likusias įmonės akcijas ketina supirkti po 2,83 euro.