Po ilgesnės pertraukos aktyviausiai buvo prekiauta ne „TEO“ akcijomis, o „Aprangos“ akcijomis. Šių akcijų buvo perleista už beveik 153 tūkst. eurų, o akcijų kaina pašoko 2,94 proc. „TEO“ akcijų buvo perleista už 149,7 tūkst. eurų, o akcijų kaina sumažėjo iki 0,637 euro. Įdomi prekyba vyko LITGRID ir „Invaldos“ vertybiniais popieriais, kurie brango 5,21 ir 4,8 proc. LITGRID akcijos per pastarąjį mėnesį pabrango daugiau nei ketvirtadaliu, tačiau jokių esminių naujienų nebuvo skelbta. „Invaldos“ akcijos buvo aktyviai perkamos per Estijos tarpininkus, tačiau jokių esminių naujienų nebuvo paskelbta.

Daugiau nei 1 proc. brango Šiaulių banko, „Panevėžio statybos tresto“ ir „Agrowill Group“ akcijos. Labiausiai pigo „Utenos trikotažo“ akcijos – 12 proc.ESTIJATalino akcijų biržos indeksas kilo labiausiai iš pagrindinių trijų Baltijos akcijų indeksų – 0,72 proc. Iš viso Taline akcijų buvo perleista už 747 tūkst. eurų, o didžiąją dalį šios apyvartos sudarė prekyba „Tallink Grupp“ ir „Olympic Entertainment Group“ akcijomis. Abiejų akcijų buvo perleista už daugiau nei 200 tūkst. eurų. „Tallink Grupp“ akcijos brango 0,99 proc., o „Olympic Entertainment Group“ – 1,6 proc.

Labiausiai brango „Arco vara“ akcijos – 12 proc. Daugiau nei 2 proc. brango „Premia Foods“ ir „Baltika“ akcijos. Verta pastebėti, kad brangusių akcijų buvo daugiau nei tris kartus daugiau nei pigusių. Pigo tik trijų bendrovių vertybinių popieriai – „Jarvevana“, „Trigon Property Development“ ir „Tallinna Kaubamaja“.

„Jarvevana“ akcijos pigo net 6,82 proc.

Rygos akcijų biržos indeksas sumažėjo 0,67 proc. Iš viso akcijų Rygoje buvo parduota už 17,7 tūkst. latų. Aktyviausiai buvo prekiauta „Olainfarm“ akcijomis, kurių buvo perleista už 7,7 tūkst. latų, o akcijų kaina liko nepakitusi. Brango vienintelės „Rigas farmaceitiska fabrika“ akcijos – 5,37 proc. Labiausiai pigo Grindeks“ akcijos – 1,33 proc. Daugiau nei 1 proc. taip pat pigo ir „Latvijas Gaze“ akcijos.

Vakar Valstybinė kainų ir energetikos kontrolės komisija patvirtino „Lietuvos dujų“ perdavimo ir kontrolės atskyrimo veiksmų planą. Tai reiškia, kad iki 2013 m. liepos mėn. 31 d. įmonės vykdoma gamtinių dujų perdavimo veikla turi būti perleista naujai įkurtai bendrovei. Šios bendrovės akcininkais proporcingai taptų visi dabartiniai „Lietuvos dujų“ akcininkai.

Vėliau, naujai įkurtoje įmonėje, priklausomai nuo Lietuvos vyriausybės ir „Gazprom“ bei „E.ON Ruhrgas“ derybų rezultato, akcininkų struktūra toje bendrovėje pasikeis. Ar bus pasiūlyta smulkiesiems naujai įkurtos bendrovės akcininkams akcijas keisti į „Lietuvos dujų“ akcijas, parodys laikas. Visgi reiktų tikėtis, kad smulkieji akcininkai nebus nuskriausti ir jiems nebus siūlomos prastesnės sąlygos nei „Gazprom“ ar „E.ON Ruhrgas“.

Šaltinis
Investicinis bankas "Finasta“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją