Naftos kainai beveik pasiekus 137 dolerius už barelį brango ir energetikos kompanijų „Woodside Petroleum“ bei „Inpex Holdings“ akcijos. Tuo tarpu eksportuojančioms kompanijoms didelę paslaugą padarė stipriai pabrangęs doleris.

„Baltic Dry“ indekso, kuris skaičiuoja laivo frachtų pokyčius, kritimas 8,7 proc. nusmukdė visą laivybos sektorių. Pagrindinė tokio kritimo priežastis – didelė naftos kaina didinanti kompanijų kaštus.

Tokijo „Nikkei 225 Average“ indeksas penktadienį paaugo 0,61 proc., o labiausiai prie to prisidėjo kilusios eksportuotojų akcijų kainos.

Pietų Korėjos „Kospi“ indeksas pasistiebė 0,46 proc., o Australijos „S&P/ASX 200“ indeksas paaugo 0,9 procento. Tačiau Honkongo biržos pagrindinis indeksas „Hang Seng“ fiksavo 1,9 proc. kritimą, o Kinijos „Shanghai Composite“ nusirito 3 proc. žemyn.

Europos akcijų rinkose pagrindiniai indeksai penktadienį pasistūmėjo į viršų, o kilimą labiausiai skatino finansinis sektorius. Rinkoje buvo teigiamai sutiktos naujienos iš už Atlanto, kur buvo paskelbti infliacijos duomenys. Nors jie buvo ir šiek tiek didesni nei tikėtasi, tačiau pakankamai nuosaikūs, kad sumažintų infliacijos baimę. Londono „FTSE 100“ indeksas penktadienį paaugo 0,21 proc., Paryžiaus „CAC 40“ indeksas fiksavo 0,21 proc. kilimą, o Frankfurto „DAX“ indeksas ūgtelėjo 0,76 procento. Visos Europos indeksas „FTSEurofirst 300“ indeksas paaugo 0,5 procento.

Penktadienį vienas iš labiausiai bendrą Europos indeksą įtakojusi bankų buvo „UBS“, kurio akcijos pabrango 5,2 procento. Bankas paskelbė baigęs platinti 16 mlrd. frankų vertės naujos akcijų emisijos platinimą, o paklausa sudarė 99,4 procentus.

Vokietijos bankų „Commertzbank“ ir „Dresdner Bank“ akcijos pabrango atitinkamai 5,9 ir 4,1 procentu. D. Britanijos didžiausio būsto paskolų teikėjo „HBOS“ akcijų kursas pakilo 13,7 procento.

JAV akcijų rinka praėjusią savaitę baigė įspūdingu šuoliu į viršų. Visi trys pagrindiniai indeksai fiksavo didesnius nei 1,3 proc. augimus, o labiausiai išsiskyrę sektoriai buvo technologijų bei finansų. Nuosaikus praėjusio mėnesio infliacijos augimas bei šiek tiek atpigusi nafta leido chaotišką praėjusią savaitę baigti teigiama gaida.

„Dow Jones Industrial Average“ indeksas penktadienį pakilo 1,37 proc., „Standart & Poor 500“ paaugo 1,5 proc., o „Nasdaq Composite“ indeksas fiksavo 2,09 proc. šuolį. Per visą praėjusią savaitę „Dow Jones“ indeksas pasistiebė 0,8 proc., tuo tarpu „S&P 500“ ie „Nasdaq“ nusileido atitinkamai 0,05 proc. ir 0,81 procentą.

„McDonald‘s“ akcijos penktadienį brango 1,03 proc., o per visą savaitę daugiau nei 5 proc., ir tai buvo didžiausias kilimas tarp visų „Dow Jones“ indekso kompanijų.

Investicinio banko „Lehman Brothers“ akcijos po penkių dienų iš eilės kritimo penktadienį pasistiebė 13,7 procento. Analitikai teigia, kad šį šuolį nulėmė „short sell“ pozicijų uždarymas. Kitų investicinės bankininkystės gigantų „Morgan Stanley“ ir „Goldman Sachs“ akcijos pabrango po 7 procentus.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją