Makroekonominių naujienų penktadienį skelbiama nebuvo, o investuotojų dėmesį traukė informacija iš pavienių bendrovių. Elektros gamybos bei naujų technologijų milžinės “General Electric Co.“ (+10,8 proc.) atstovai penktadienį paskelbė apie planus, kurie padės ateityje išsilaisvinti iš šalies valdžios griežtų kapitalo reikalavimų taikymo bei ypač atidaus stebėjimo. Šiandien svarbesnių makroekonominių naujienų skelbiama nebus, o Azijos akcijų rinkose investuotojų nuotaikos bendros krypties nerodo: Japonijos indeksui Nikkei 225 krentant – 0,03 proc., o Kinijos CSI 300 stiebiantis 1,01 proc.

Valiutų rinkos

Per visą praeitą savaitę JAV dolerio vertė prieš eurą stiprėjo, EUR/USD kursui apsistojant ties 1,0590 (dienos -0,71 proc.; savaitės -3,45 proc.) riba. Šiuo metu pagrindinis veiksnys, kuris slegia eurą prieš JAV dolerį, tai ECB kiekybinė ekonomikos skatinimo programa bei Graikijos finansinė našta, dėl kurios šiuo metu vyksta aštrios diskusijos tarp kreditorių ir šalies ministro pirmininko. Pirmadienio ryte EUR/USD valiutų kursas šiek tiek pakilo ir laikosi ties 1,0600 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Penktadienį Baltijos akcijų rinkos žengė viena kryptimi su Europoje vyraujančiomis nuotaikomis, Vilniaus indeksui kylant 0,18 proc., Talino augant 0,49 proc., o Rygos šoktelint 0,08 proc. Aktyviausiai investuotojai keitėsi prekybos tinklo „Tallinna Kaubamaja Grupp“ akcijomis, pastarųjų vertei krentant -6,12 proc. ir pasiekiant daugiau nei 185 tūkst. eurų apyvartą. Pagrindinė tokio aktyvumo priežastis – buvo diena, kurią investuotojai įsigydami bendrovės akcijų jau nebepretendavo į numatytus dividendus. Vilniuje investuotojai aktyviai keitėsi komunalinių paslaugų bendrovės „City Service“ akcijomis. Ketvirtadienį vakare buvo paskelbta informacija, kad bendrovė ketina inicijuoti akcijų įtraukimą į prekybą reguliuojamoje rinkoje Varšuvos vertybinių popierių biržoje. Jeigu tai pavyktų, tai bendrovė išbrauktų savo akcijų prekybą iš prekybos reguliuojamoje rinkoje AB NASDAQ OMX Vilnius. Tokia informacija investuotojus privertė suklusti, spekuliuojant, kad Varšuvos vertybinių popierių biržoje akcijos vertė tikėtina gali būti kur kas aukštesnė nei šiuo metu yra Vilniuje. Bendrai akcijos vertė penktadienio prekybos metu pakilo net 3,49 proc. iki 1,78 euro už akciją, o apyvarta, dominuojant rinkos sandoriams, kopė iki 111 tūkst. eurų. Pasibaigus prekybai penktadienį pieno perdirbimo bendrovė „Vilkyškių pieninė“ paskelbė, kad konsoliduoti pardavimai buvo 25 proc. mažesni, lyginant su praeitais metais, o pardavimai sausio – kovo mėnesiais mažėjo net 31 proc. Tikėtina ši informacija šiandienos prekybos metu gali duoti neigiamą impulsą pozicijoje.