Vasario mėnesio duomenimis, JAV vartotojų pasitikėjimo indeksas susitraukė nuo 102,9 iki 96,4 ir tai buvo didesnis indekso kritimas nei analitikai prognozavo (99,5). Nors tai buvo ne tokia teigiama informacija, tačiau ji liko antrame plane. Šiandien paaiškėjo, kad preliminarus vasario mėnesio Kinijos gamybos sektoriaus indeksas pralenkė prognozes (49,5) ir išaugo nuo 49,7 iki 50,1. Tai ženklas, kad šalies vidaus ekonomikos skatinimas bei JAV augimas duoda impulsą antros pagal dydį pasaulyje – Kinijos – ekonomikos aktyvumui. Šiandien prie svarbesnių skelbiamų makroekonominių naujienų galime priskirti JAV skelbiamas naujų gyvenamųjų namų statybos apimtis. Remiantis sausio mėnesio prognozėmis šis rodiklis turėtų sumažėti nuo 481 tūkst. iki 470 tūkst. Pirmadienį buvo paskelbta, kad esamų namų pardavimo apimtys susitraukė 4,9 proc. Apskritai, praeiti metai davė pagreitį nekilnojamo turto prekybai, šalyje vyraujant labai žemoms palūkanų normoms bei kritusiai naftos kainai, kuri padėjo vartotojams skirti didesnę dalį turimų išlaidų kitoms sritims.

Valiutų rinkos

Vakar JAV dolerio stiprėjimas prieš eurą buvo pristabdytas Graikijos kreditoriams patvirtinus tolimesnę šalies skatinimo programą. EUR/USD valiutų kursas dienos pabaigoje nežymiai pakilo (+0,04 proc.) iki 1,1335 lygio. Antradienį paaiškėjo, kad metinis euro zonos infliacijos lygis išliko nepakitęs ties -0,6 proc. Tačiau mėnesinis infliacijos lygis siunčia neigiamą signalą, pastarajam patvirtinus prognozes ir sumažėjus nuo -0,1 proc. iki -1,6 proc. Tai tik parodo, kad ECB pradėta ekonomikos skatinimo programa yra tikrai reikalinga, nes infliacijos lygis yra dar toli iki ECB siektino lygio. Šiandien pagrindinių valiutų kursas laikosi ties 1,1355 riba. Trečiadienį toliau tęsis JAV FED‘o posėdis, kurio metu bus aptarinėjamos šalies ekonomikos aktualijos. Vakar šio posėdžio metu buvo užsiminta, kad šalies bazinė palūkanų norma kurį laiką išliks nekeičiama, todėl šiandien investuotojai lauks detalesnės informacijos.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Prekyba Baltijos akcijų rinkose vakar dieną buvo gana vangi Estijos biržai esant uždarytai. Bendras aktyvumas pasiekė 378 tūkst. eurų, Vilniaus ir Rygos indeksai stiebėsi atitinkamai po 0,34 proc. ir 1,01 proc. Pagrindinė apyvartos dalis buvo stumiama tiesioginiu sandoriu mažmeninių pardavimo tinklo bendrovės „Apranga“ pozicijoje. Bendrovės akcijos vertė susitraukė -0,73 proc. iki 2,73 euro už akciją. Tuo tarpu tiesioginio sandorio, kuriuo metu savininkų rankas pakeitė 68 tūkst. akcijų, sutarta kaina buvo aukštesnė nei uždarymo - 2,75 euro už akciją. Taip pat aktyviai vakar dieną investuotojai prekiavo Lietuvos komercinio banko „Šiaulių bankas“ akcijomis. Priešingai nei pirmojoje pozicijoje, šioje jautėsi smulkiųjų investuotojų antplūdis. Pozicijoje buvo sudaryti 48 sandoriai, kuriais buvo perleista akcijų už 51,4 tūkst. eurų, akcijos vertę stumtelint +0,66 proc. iki 0,304 euro už vienetą. Investuotojai tikėtina optimistiškai nusiteikę dėl praėjusių metų banko veiklos rezultatų, kurie turėtų būti paskelbti rytojaus dieną. Rygoje investuotojai aktyviau prekiavo farmacijos bendrovės „Olainfarm“ akcijomis, kurių kaina liko neišjudinta ties 6,3 euro už akciją, o apyvarta pasiekė 19,2 tūkst. eurų. Šiandien galima tikėtis didesnio investuotojų aktyvumo, investuotojams grįžus į Estijos vertybinių popierių biržą. Taip pat investuotojų aktyvumą kels bendrovių skelbiami finansiniai duomenys už praėjusius metus.