Šį postūmį didžiąja dalimi lėmė paskelbti teigiami „Lloyds Banking Group“ (13,57 proc.) bendrovės veiklos rezultatai bei informacija apie dividendų didinimą. Už Atlanto indeksai irgi stiebėsi S&P 500 kylant +1,13 proc., Dow Jones stiebaintis1,29 proc. Vakar dieną JAV buvo paskelbta, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius išaugo daugiau nei tikėtasi, sudarant 272 tūkst. naujų paraiškų (prognozė 270 tūkst., buvusi reikšmė 262 tūskt.).

O preliminarios sausio mėnesio ilgalaikio vartojimo prekių apimtys viršijo 2,9 proc. augimo prognozę ir fiksavo 4,9 proc. augimą (buvusi reikšmė -4,6 proc.). Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš euro zonos, kur paaiškės vartotojų pasitikėjimas esama ekonomikos padėtimi (indekso buvusi reikmė -8,8; prognozė – neskelbiama).

Taip pat investuotojų akys kryps į JAV, kur paaiškės patikslintas ketvirtojo ketvirčio BVP (prognozė +0,4 proc., buvusi reikšmė +0,7 proc.), vartotojų pajamų (prognozė +0,4 proc.) ir išlaidų (prognozė +0,3 proc.) pasikeitimai bei Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksas (prognozė – indekso augimas nuo 90,7 iki 91,0).

Valiutų rinkos

Ketvirtadienį EUR/USD valiutų santykis nedaug pakilo iki 1,1018 lygio, o šiandien ryte augimo tendencija išsilaiko ir santykis svyruoja ties 1,1050 (10:05 val. EET).

Vakar dieną buvo paskelbta, kad euro zonos metinė sausio mėnesio infliacija nepateisino prognozės (0,4 proc.) ir sumažėjo iki 0,3 proc., o mėnesinis šio rodiklio pokytis kaip ir prognozuota sudarė -1,4 proc. smukimą.

Šiandien Vokietijoje bus paskelbti infliacijos duomenys, tikintis, kad preliminarus vasario mėnesio pokytis augs +0,5 proc., o metinė infliacija išliks ties 0,1 proc. (buvusi reikšmė 0,5 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskelbti „Olympic Entertainment Group“ veiklos rezultatai paskatino didesnį investuotojų aktyvumą bendrovės akcijomis, dienos apyvartai viršijant 169,7 tūkst. eurų, tačiau akcijos kaina liko neišjudinta ties 1,84 euro už vienetą.

Bendrovė „Apranga“ ketvirtadienį paskelbė, kad Lietuvoje buvo įsteigta dukterinė bendrovė, kuri šalyje vykdys elektroninės prekybos veiklą.

Pranešime nurodoma, kad tokio tipo bendrovės bus vėliau steigiamos Latvijoje bei Estijoje. Tokie veiksmai rodo, kad yra pradėti žingsniai į elektroninės prekybos erdvę, siekiant Baltijos šalyse diversifikuoti pardavimų grandinę bei užsiimti didesnę rinkos dalį ir ateityje, tikėtina, generuoti didesnes pajamas.

Vakar dieną Talino (+0,22 proc.) ir Vilniaus (+0,01 proc.) biržų indeksai fiksavo nedidelius pakilimus, o Rygos (-0,41 proc.) indeksas traukėsi.

Pastarąjį indeksą aktyviau slėgė dvi mažu likvidumu pasižyminčios bendrovės: „Daugavpils Lokomotivju remonta rūpnica“ (-6,67 proc.), „Latvijas kugnieciba“ (-2,95 proc.). Pirmoji iš šių bendrovių vakar dieną paskelbė, kad 2015 metų pardavimų pajamos susitraukė 26,3 proc., o nuostolis pagilėjo iki 2,5 mln. eurų, lyginant su praėjusiais metais.

Šiandien ryte „Latvijas kugnieciba“ paskelbė, kad 2015 metais pajamos išaugo 16,9 proc., o grynais nuostolis buvo sumažintas nuo 31,16 mln. iki 7,09 mln. eurų, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu 2014 metais. „Klaipėdos nafta“ penktadienį paskelbė 2015 metų dvylikos mėnesių tarpinė finansinė informaciją.

Remiantis statistika, grynasis pelnas per praėjusius metus išaugo 138 proc., o pajamos buvo net 2,8 kartus didesnės nei metus prieš.

Šiems rezultatams reikšmingą poveikį davė SGD terminalas, kuris veiklą pradėjo 2014 metų pabaigoje bei naftos terminalo krovos apimčių ir veiklos pelningumo padidėjimas.