Tuo tarpu penktadienį paskelbti JAV darbo rinkos rodikliai sudrebino akcijų rinkas (S&P 500 -1,42 proc.; Dow Jones -1,54 proc.). Paaiškėjo, kad JAV dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus gerokai viršijo prognozes (235 tūkst.) ir pakilo 7,53 proc., nuo 239 tūskt. iki 257 tūkst. Taip pat nedarbo lygis šalyje sumažėjo iki 5,5 proc., nuo prieš tai buvusio 5,7 proc. lygio. Tai buvo tarsi kertinio akmens išjudinimas, investuotojams vis realiau suvokiant FED‘o bazinių palūkanų pakėlimą. Šiandien svarbesnių makroekonominių naujienų skelbiama nebus, o Europos indeksų ateities sandorių reikšmės rodo tam tikrą neigiamą pokyti, todėl galime sulaukti prekybos starto Europoje su nežymia pesimistine kryptimi.

Valiutų rinkos

Penktadienį JAV doleris kirto eurui skaudų kirtį, EUR/USD valiutų santykyje JAV dolerio vertei stiprėjant 1,46 proc. prieš eurą ir pastarajam kursui apsistojant ties 1,0855 riba. Atrodytų, kad valiutų paritetas vis greičiau artėja, o paskelbti geri JAV darbo rinkos rodikliai sustiprino investuotojų tikėjimą dėl bazinės palūkanų normos. Jeigu pasigirstų kalbos, kad ir FED‘o nariai po tokių rodiklių yra teigiamai nusiteikę dėl bazinės palūkanų normos, tai JAV doleris tikėtina dar aktyviau spaustų eurą prie žemės. Pažvelgus iš kitos pusės, krentanti euro vertė turi ir teigiamų ženklų, nes augančiai JAV ekonomikai ir didėjant vartojimui, artimoje perspektyvoje gali išaugti poreikis didesniam produkcijos ir paslaugų kiekiu. O susilpnėjęs euras suteiktų galimybę senojo žemyno įmonėms įsitvirtinti ir užimti didesnę dalį JAV verslo aplinkos. Šiandien ryte EUR/USD kursas nuo penktadienio beveik nepakito ir laikosi ties 1,0850 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinę savaitės dieną Baltijos akcijų indeksas Baltic Benchmark užbaigė krisdamas -0,15 proc. Neigiama tendencija sekė Talino (-0,12 proc.) ir Rygos (-0,48 proc.) biržų indeksai, tuo tarpu Vilniaus indeksas išplėšė +0,17 proc. pakilimą. Dienos apyvarta buvo gerokai didesnė nei įprastai ir viršijo 2,16 mln. eurų. Didžioji dalis apyvartos buvo sugeneruota Lietuviškos pieno perdirbimo „Pieno Žvaigždės“ (-2,56 proc.) bendrovės pozicijoje. Vienu tiesioginiu sandoriu investuotojai apsikeitė 960 tūkst. akcijų už vieną jų sumokant 1,52 euro. Antroje vietoje pagal aktyvumą liko Estijos apatinio trikotažo bendrovė „Silvano Fashion Group“. Smulkūs investuotai 66 sandorių metų apsikeitė akcijomis už 156,7 tūkst. akcijų. Penktadienį po prekybos Lietuvos komercinis bankas „Šiaulių Bankas“ išplatino informaciją apie sprendimų projektus 2015 m. kovo 27 d. numatomam visuotiniam akcininkų susirinkimui. Remiantis informacija, bus tvirtinamas pelno paskirstymas akcininkams dividendais, kurių dydis sudarys 0,000725 euro už akciją. Taip pat bankas yra numatęs didinti įstatinį kapitalą iš savo lėšų, o tai akcininkams suteiks galimybę pretenduoti į nemokamas akcijas, - nuo turimos akcijos nominalios vertės akcininkai gaus 8,6 proc. akcijų. Penktadienį pastarojo banko akcijomis investuotojai keitėsi gana aktyviai, sudarant 83 tūkst. apyvartą ir akcijos vertę kilstelint 1,34 proc. iki 0,302 euro už akciją. Taipogi šiandien išėjo pranešimas, kuriame teigiama, kad Šiaulių bankas 2015 m. kovo 7 d. pasirašė ketinimų protokolą su AB „Invalda LT“ dėl „Invaldos LT“ valdomo AB banko „Finasta“ galimo įsigijimo. Numatoma, kad AB Šiaulių bankas įsigis 100 proc. AB banko “Finasta” akcijų, už kurias su AB „Invalda LT“ atsiskaitys naujai išleidžiamomis Šiaulių banko akcijomis.