Antra, paskelbta, kad JAV mažmeninės prekybos apyvarta augo jau 4 mėnesį iš eilės. Liepą pardavimo apimtys didėjo 0,2 proc. arba tik 0,1 proc. mažiau, negu prognozavo analitikai. Turint mintyje, kad 70 proc. JAV BVP sudaro vidaus vartojimas, tokie duomenys atspindi gerėjančias vartotojų nuotaikas. Vakar pagrindiniai JAV akcijų indeksai S&P500 ir DOW JONES kilstelėjo 0,28 proc. iki 0,20 proc., EURO STOXX ūgtelėjo 0,51 procento. Euras brangsta iki 1,3271 JAV dolerio už eurą.

Šiandien rinkos dalyvių nuotaikas lems 2 ketvirčio euro zonos ir Vokietijos BVP duomenys. Prognozuojama, kad ekonomikos nežymiai ūgtels – atitinkamai 0,2 proc. ir 0,6 procento (palyginti su pirmuoju metų ketvirčiu). Vokietijos ekonomikos ministerija laukia didesnio, 0,75 proc. siekiančio BVP augimo. Prancūzija šįryt (8 val. 30 min.) paskelbė, kad 2-ą ketvirtį šalies ūkis, palyginti su prieš tai buvusiu ketvirčiu, ūgtelėjo 0,5 procento. Prognozuota, kad šalies ūkis augs 0,2 proc., todėl kur kas geresni duomenys leidžia tikėtis ir palankių duomenų iš euro zonos, taip pat Vokietijos. Euras po duomenų paskelbimo brango.

Baltijos šalių rinkose optimistiškesnės nuotaikos vyravo Taline (561 tūkst. eurų, +0,7 proc.), Vilniuje apyvarta siekė 405 tūkst. eurų, OMXV indekso reikšmė kilo 0,1 proc., sudaryti 416 sandorių. Esmine naujiena galime įvardyti „Aprangos“ pagrindinio akcininko žingsnį - per biržą „MG Baltic Investment“ pardavė 1,768 mln. vnt (3,19 proc.) „Aprangos“ akcijų. Dar visai neseniai su „Aprangos“ valdybos pirmininku susijusi bendrovė pirkdavo „Aprangos“ akcijas, todėl šis veiksmas nustebino daugelį rinkos dalyvių. Kol kas nėra atskleista, kas pirko akcijas ir dėl kokių priežasčių „MG Baltic Investment“ jas pardavė. Vis dėl to pradinė investuotojų reakcija buvo neigiama - akcijų kaina smuko beveik 2 proc. iki 2,55 euro. Nereikėtų nustebti, jeigu kainos smukimo tendencija tęstųsi ir šiandien.

Investuotojai jau antra dieną iš eilės didina vienintelio bankų sektoriaus atstovo Šiaulių banko akcijų kainą. Per šią savaitę akcijos jau brango 3,17 proc., o apyvarta siekė beveik 100 tūkst. eurų ir buvo didžiausia Vilniaus biržoje. Vertinant bendrai, paskutinėmis prekybos sesijomis matomas išaugęs investuotojų aktyvumas Vilniaus biržoje, palyginti su Talino – apyvartos yra beveik vienodos, o turint mintyje, kad likvidumo tradiciškai kur kas daugiau būdavo Taline, toks srautų pasikeitimas džiugina. Bus įdomu stebėti, ar tai labiau laikina, ar ilgesnio laikotarpio tendencija. Bet kokiu atveju OMXV indekso reikšmei iki psichologiškai svarbios 421 punkto ribos trūksta vos 1 procento. Rytoj Vilniaus birža nedirbs, o Taline rezultatus skelbs „Tallink Grupp“.