PB pranešime nurodė, kad dabar prognozuoja, jog 2022 m. bendrasis vidaus produktas (BVP) augs ne birželį numatytais 4,3 proc., o 2,7 proc. Tuo metu 2023 m. ekonomikos augimas, anot banko, sieks ne anksčiau numatytus 8,1 proc., o 4,3 proc. Abi atnaujintos prognozės nesiekia pačios Kinijos užsibrėžto 5,5 proc. metinio augimo tikslo.

PB teigimu, sprendimą nurėžti ekonomikos prognozes daugiausiai lėmė dėl pandemijos užfiksuotas šalies nekilnojamojo turto sektoriaus nusilpimas. Šis sektorius sukuria maždaug ketvirtadalį metinio Kinijos BVP. Bankas pridūrė, kad augimo prognozėms dar pakenkė jaunimo nedarbas, rizika, susijusi su klimato kaitos kurstomomis ekstremaliomis orų sąlygomis ir platesnis pasaulinės ekonomikos sulėtėjimas.

Anksčiau šį mėnesį Kinija taip pat atsisakė vadinamosios „nulinės“ COVID-19 politikos, pagal kurią valdžios institucijos įvedinėjo griežtus karantinus, vykdė masinį gyventojų testavimą ir taikė kelionių apribojimus. Infekcijų skaičiams didėjant, šalyje veikiantis verslas fiksuoja žalą.

Dėl kylančios infekcijų kreivės apie galimą Kinijos ekonomikos prognozių sumažinimą prakalbo ir Tarptautinis valiutos fondas (TVF). Šios institucijos vadovė Kristalina Georgieva praėjusią savaitę tvirtino, kad toks TVF žingsnis yra labai tikėtinas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją