Didžiausių finansų bendrovių akcijos prekybos pabaigoje buvo linkusios brangti, „Wachovia“ ir „JPMorgan Chase“ kilo virš 13 proc., kai tarpusavyje konkuruojančių dėl „Wachovia“ perėmimo bankų „Wells Fargo“ ir „Citigroup“ akcijų kaina ūgtelėjo atitinkamai 4 ir 9 procentais.

Penktadienį Europos akcijų rinkos besibaiminančios dėl galimos globalios recesijos nusmuko iki 5 metų žemumų. Pagrindinis Europos „FTSEurofirst 300“ indeksas leidosi 7,6 proc., tai yra iki 2003 metų liepos 2 dienos lygio.

Didžiausią riziką investuotojai įžvelgė finansų sektoriuje, kurio „DJ Stoxx European bank“ indeksas prarado virš 10 procentų. Šveicarų „Credit Suisse“ ir vokiečių „Deutsche Bank“ leidosi virš 16 proc., kai britų „Royal Bank of Scotland“ ir „Barclays“ krito atitinkamai 25 ir 14 procentų.

Penktadienį į Azijos akcijų rinkas sugrįžta 1997 metų krizės. Pagrindinės akcijų rinkos penktadienį krito neįtikėtinais temais. Japonijos „Nikke 225 Average“ indeksas besibaigiant prekybai nusirito 9,62 proc., Honkongo biržos „Hang Seng“ indeksas krito 9,36 proc., o Australijos „S&P/ASX 200“ indeksas smuko labiausiai nuo 1987 metų – 8,34 procentus.

Nuo Azijos neatsiliko ir besiritanti į bedugnę Europos rinka, kur indeksai krito tokiais pačiais tempais.

Šį savaitgalį galingiausių pasaulio valstybių vadovai renkasi į neeilinį susirinkimą, kuriame bus siekiama gelbėti finansų rinkas. Tačiau investuotojams tai nesukelia jokio optimizmo ir panašu, kad jau niekas nesitiki jog recesijos pavyks išvengti.

Tuo tarpu vyriausybių obligacijų kainos penktadienį šuoliavo į viršų, kadangi investuotojai siekia kuo saugiau laikyti likusį savo kapitalą.

Vilniaus vertybinių popierių birža neatsilieka nuo pasaulinių tendencijų. OMX Vilnius indeksas per pirmąjį prekybos pusvalandį nukrito 6,79 procento.

Šaltinis
Šias biržos ir makroekonomikos apžvalgas rengia finansų maklerio įmonė “Snoras-Jūsų tarpininkas” (tel. 8-37 322995).
“Snoras – Jūsų tarpininkas”
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją