Tai šiek tiek nauja, kadangi FED vadovas B. Berankė ne kartą yra sakęs, kad tokia programa turėtų būti tęsiama tol, kol nedarbas sumažės žemiau 7 procentų (šiuo metu nedarbas siekia 7,9 proc.). Galima daryti prielaidą, kad QE3 programos tempo keitimas galėtų būti lengviausiai pasiekiamas kompromisas visiems FED nariams. Tokiu atveju būtų galima stebėti tokios programos tempo keitimo efektą. Tuo tarpu JAV pranešti svarbūs nekilnojamo turto rinkos duomenys. Per metus naujai pradėtų statyti būstų buvo 890 tūkst., nors analitikai prognozavo 30 tūkst. būstų daugiau. Tuo tarpu naujai išduotų statybos leidimų skaičius siekė 925 tūkst., palyginti analitikų prognozuotais 920 tūkstančių. Apibendrinant pateiktus nekilnojamo turto rinkos duomenis ir rinkų reakciją, galime manyti, kad daugmaž panašių duomenų buvo laukta.

Vokietijos kanclerė A. Merkel savo kalboje Berlyne griežtai paneigė spekuliacijas, kad galbūt vertėtų reguliuoti euro kursą, ir pažymėjo, kad 1,30-1,40 JAV dolerio už eurą lygis yra istoriškai ,,normalus“. Euras (8.10 val. Lietuvos laiku) pigo JAV dolerio atžvilgiu iki 1,325 lygmens.

Tuo tarpu nekilnojamo turto kainoms Kinijoje ir toliau augant, šalies premjeras paragino apriboti tokio turto spekuliacijas. Rinkos dalyviai tokius planus įvertino gana neigiamai. Kartu su nuogąstavimais, kad FED gali keisti QE3 programos tempą, tai buvo pagrindinės priežastys, kodėl akcijų rinkose dominavo pardavėjai. Kinijos HANG SENG ir Japonijos NIKKEI akcijų indeksai 8.20 val. Lietuvos laiku smunka atitinkamai 1,82 proc. ir 1,35 procento.

Prekyba Europos rinkose, tikėtina, prasidės neigiamomis nuotaikomis. Rinkos suskubs reaguoti į naujienas iš JAV. Prekybai įsibėgėjus sulauksime svarbių euro zonos gamybos ir paslaugų sektoriaus pasitikėjimo duomenų. Prognozuojama, kad rodikliai bus gerėjantys, tačiau reikšmės išliks žemiau 50 punktų ribos, rodančios sektorių ,,susitraukimą“. Sulaukus kur kas geresnių rodiklių, rinkose suaktyvėtų pirkėjai ir galbūt pavyktų užbaigti prekybos sesiją optimistine gaida.

Baltijos biržose ypatingų pokyčių nebuvo (OMXV +0,1 proc., OMXT -0,2 proc.). Akcijų perleista už 1,3 mln. eurų, daugiausiai apyvartos tradiciškai sugeneruota Taline – 1 mln. eurų. Vilniuje ir toliau aktyviausiai prekiaujama savų akcijų supirkimą vykdančios ,,Invaldos“ bendrovės akcijomis. Akcijų kaina kilstelėjo 0,44 proc. iki 2,260 euro už akciją, apyvarta sudarė 156 tūkst. eurų. Į investuotojų akiratį grįžo pastaruoju metu pasyvumu pasižymėjusi prekyba ,,Aprangos“ akcijomis (106 tūkst. eurų apyvarta, +0,40 proc.). Panašios nuotaikos turbūt išliks ir šiandien, todėl vargu ar investuotojai bus nusiteikę didinti riziką, juolab savaitė artėja į pabaigą. Be to, laukiame pesimistinės prekybos sesijos pradžios Europos akcijų rinkose, todėl nereikėtų nustebti dominuojant akcijų pardavėjams.