Kita vertus, Azijos milžinės centrinio banko vadovas savaitgalį išreiškė nuomonę, kad mokėjimų balanso duomenys yra geri, šalį paliekančio kapitalo srautas yra normalus, o Kinijos juanio kursas yra beveik stabilus kitų pagrindinių valiutų atžvilgiu. Šį rytą Kinijos centrinis bankas USD/CNY kurso centrinį paritetą sumažino 0,3 proc., arba labiausiai nuo pat praėjusių metų lapkričio
– iki 6,5518 Kinijos juanio už 1 JAV dolerį.

Po ilgų atostogų sugrįžę investuotojai Kinijoje neatrodo pernelyg sunerimę (09:00 Lietuvos laiku
SHANGHAI COMPOSITE -0,25 proc.).

Japonijos akcijų indeksas NIKKEI 225, per praėjusią savaitę susitraukęs 11 proc., šįryt šoktelėjo daugiau negu 7 procentais. Puiki išaugusių rinkos dalyvių lūkesčių dėl papildomo ekonomikos skatinimo iliustracija, atsižvelgiant į tai, kad šį rytą paskelbta, jog Japonijos BVP praėjusių metų ketvirtąjį ketvirtį (perskaičiavus į metų tempą) susitraukė 1,4 proc. (laukta -0,8 proc.).

JAV (penktadienį S&P 500 +1,95 proc.) šiandien minima Prezidento diena, tad prekyba nevyks. Iš Azijos pučiant palankiems vėjams, penktadienį 2-3 proc. pasistiebę pagrindiniai Europos akcijų indeksai turėtų kilti ir šiandien.

Rinkos dalyvių lūkesčius dėl tolesnės pinigų politikos krypties gali padėti suvaldyti į Europos Parlamentą Briuselyje šiandien besikreipsiantis Europos centrinio banko (ECB) vadovas Marijus Dragis. Šiuo metu taikomos nekonvencinės pinigų politikos priemonės – nuo praėjusių metų kovo vykdoma plataus masto turto supirkimo programa ir iki -0,30 proc. sumažinta komercinių bankų indėliams taikoma palūkanų norma – prie kainų stabilumo tikslo (metinė infliacija arti, bet žemiau 2 proc.) ECB artina tik labai pamažu. Šių metų sausį metinė infliacija regione siekė 0,2 procento.

Baltijos šalių biržose dar kartą įsitikinome, kad Vakarų Europoje vyraujančios tendencijos vietos
investuotojams nėra labai svarbios arba į jas reaguojama su kelių dienų pavėlavimu.

Nepaisant optimizmo pliūpsnio vakaruose, Baltijos regiono indeksų reikšmės nedaug smuko (OMXV -0,39 proc., OMXR - 0,39 proc., OMXT -0,02 procento). Kurį laiką buvusios užmirštos vėl į rinkos dalyvių akiratį pateko „Šiaulių banko“ (-1,36 proc.) akcijos, o jomis sudaryta net penktadalis visų sandorių.

Prekyboje aktyviai veikė užsienio tarpininko atstovaujamas pardavėjas, panoręs realizuoti didesnį akcijų kiekį. Jam pasirodžius ir šiandien, būtų galima tikėtis, kad banko akcijos ir vėl nestokotų kitų rinkos dalyvių susidomėjimo.

Šiandien ryte Latvijos farmacininkė „Olainfarm“ (0,00 proc.) pranešė sausio mėn. gavusi 8,84 mln.
eurų pajamų arba 14 proc. daugiau nei pernai. Nors pagrindinėse rinkose (Rusija ir Latvija) pardavimai išliko beveik nepakitę, net 11 kartų išaugo pajamos iš Baltarusijos.

Primename, kad bendrovė 2016 metais prognozuoja gauti 3 proc. daugiau pajamų, o grynasis pelnas turėtų išlikti beveik nepakitęs – apie 15 mln. eurų. Taip pat šiandien metinius veiklos rezultatus turėtų paskelbti „Lietuvos energijos“ holdingo bendrovės – „Lietuvos energijos gamyba“ ir „Energijos skirstymo operatorius“. Tai bus pirmoji pastarosios bendrovės veiklos ataskaita, po to kai buvo sujungtos „Lietuvos dujos“ ir LESTO.