Be naujienų iš Kinijos, JAV investuotojams impulsą davė su bendrovėmis susijusi informacija. „Berkshire Hathaway Inc.“, valdoma legendinio investuotojo Warren Buffett, pareiškė, kad yra nuspręsta įsigyti metalo gaminių bendrovę „Precision Castparts Corp.“. Po tokių naujienų investuotojai suskubo įsigyti metalo bendrovės akcijų, jų kainai pakylant net +19,1 proc. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš Vokietijos, kur bus paskelbta statistika apie esamos verslo aplinkos vertinimą bei jos perspektyvas. Analitikai prognozuoja, kad abu šie rodikliai augs. Taip pat svarbesnės informacijos sulauksime iš JAV, kur paaiškės kaip pasikeitė didmeninės prekybos atsargų rodiklis. Tikimasi, kad birželio mėnesio duomenimis atsargų lygis išaugs 0,4 proc., nuo prieš tai buvusio 0,8 proc. kilimo. Ši statistika indikuoja apie nežymiai sumažėjusį vartojimą, tačiau tai nėra didelis pokytis, kad akcijų rinkos į tai reaguotų labai neigiamai.

Valiutų rinkos

Vakar dienos pabaigoje EUR/USD valiutų kursas balansavo ties 1,1020 riba. Šiandien matomas JAV dolerio stiprėjimas prieš eurą, valiutų poros kursui susitraukiant 0,41 proc. iki 1,0975 lygio. Pagrindinė JAV stiprėjimo priežastis, tai dalinai mažėjančios išorinės JAV grėsmės, kurios galėtų stabdyti ekonomikos augimą. Kinija, matydama neigiamos šalies ekonomikos rodiklius, šiuo metu stengiasi imtis priemonių, kurios stumteltų šalies ekonomiką į viršų. Europoje toliau vyksta derybos tarp Graikijos ir jos kreditorių. Kol kas atrodo, kad susitarimas visai yra netoli ir šaliai pavyks užsitikrinti piniginę paramą, kuri padės išvengti finansinių įsipareigojimų nevykdymo.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Pirmadienio prekybai užsidarius, pieno perdirbimo bendrovė „Vilkyškių pieninė“ paskelbė, kad liepos mėnesį bendrovės konsoliduoti pardavimai susitraukė 20 proc., o pardavimai nuo sausio – liepos mėn. buvo 28 proc. mažesni nei tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais. Vakar bendrovės akcijomis prekyba buvo pasyvi, akcijos kainai susitraukiant 0,53 proc. iki 1,87 euro už vienetą. Bendrai pirmadienį investuotojų nuotaikos buvo pakilios Vilniaus indeksui stiebiantis 0,17 proc., Rygos kylant 0,18 proc., o Talino augant 0,44 proc. Aktyvumas Baltijos akcijų rinkose viršijo 505 tūkst. eurų, o aktyviausiai investuotojai keitėsi vertybiniais popieriais „Tallink Grupp“ (+0,88 proc.) ir „Silvano Fashion Group“ (+4,51 proc.) pozicijose.