Vakar įvykęs ES neformalus susitikimas nuajienų nepateikė. Tuo tarpu prastesnis, negu tikėtasi, Kinijos gamybos pasitikėjimo PMI rodiklis lėmė Azijos indeksų smukimą. Euras išlieka silpnas, po gana ilgai trukusio kritimo EUR/USD kursas siekia 1,2585 dolerio už eurą. Euras šiuo metu dolerio atžvilgiu yra pigiausias per pastaruosius 2 metus. Susirūpinimas dėl euro zonos ateities sumažino Vokieitjos obligacijų pajamingumą iki rekordiškai žemo lygmens, kai tuo tarpu prasiskolinusių ES šalių obligacijų pajamingumas didėja, t. y. pastarosios pinga. Akcijų pagrindinių indeksų ateities sandoriai šiuo metu rodo nuosaikų smukimą JAV biržose. Kinijos prasti balandžio mėnesio duomenys rodo galimą didesnį, negu tikėtasi, Kinijos ekonomikos augimo sulėtėjimą.

Pasaulyje ir Europoje vyravusios neigiamos nuotaikos neaplenkė ir Baltijos šalių, todėl visų pagrindinių regiono indeksų vertės smuko: OMXBB -0,77 proc., OMBB -1,18 proc., OMXT -1,62 procento. Likvidumas išliko nedidelis (491 sandoriai, apyvarta 1,2 mln. eurų). Apyvartos liūto dalis atiteko dviejų bendrovių akcijoms: TEO LT (0 proc., 548 tūkst. eurų) ir „Tallinna Vesi“ (+0,13 proc., 349 tūkst. eurų). Pastarosios bendrovės akcininkai antradienį paskirstė praėjusių metų pelną ir skyrę 0,84 euro dividendų už akciją. Kitų bendrovių akcijomis prekiauta gerokai pasyviau. Verta pastebėti, kad keletas sandorių TEO LT akcijomis įvyko už 0,638 euro kainą, o tai greičiausiai yra susiję su gautų dividendų reinvestavimu. Vis dėlto dividendų reinvestavimas iki šiol buvo gana vangus – tai lėmė bendra rinkų situacija, kuomet investuotojai yra labiau linkę laukti ar mažinti riziką. Tuo tarpu šiandien po vakarykščių nuosmukių ir pasikeitus nuotaikoms pasaulinėse rinkose galime tikėtis daugiau optimizmo, tačiau likvidumas išliks mažas.

Šiandien įvyks neeilinis visuotinis „Invaldos“ akcininkų susirinkimas. Akcininkai turės apsispręsti dėl įstatinio kapitalo mažinimo anuliuojant pačios bendrovės supirktus 10 proc. savų akcijų. Jei šiam sprendimui bus pritarta, „Invaldos“ įstatinis kapitalas sumažės nuo 57,56 mln. litų iki 51,80 mln. litų. Taip pat planuojama balsuoti dėl naujo savų akcijų supirkimo. Primename, kad gegužės 15 dieną pasibaigusio pirmojo supirkimo metu po 3,00 euro už akciją investuotojai pardavė 14,47 proc. pageidauto parduoti kiekio, nes pavedimus pateikė ne tik mažieji, bet ir didieji bendrovės akcininkai. Taip pat šiandien, kaip skelbia investuotojo kalendorius, turėtume sulaukti „Invaldos“ 3 mėnesių tarpinės informacijos.