Ketvirtadienį naftos kainos krito žemiausiai per daugiau kaip dešimt pastarųjų metų, nes Kinijos vyriausybė leido juanio vertei smukti sparčiau nei buvo tikėtasi.

Toks sprendimas sukėlė staigų akcijų pardavimą šalies finansų rinkoje ir privertė įjungti automatinį prekybos stabdymo visai dienai mechanizmą praėjus vos valandai po prekybos pradžios.

Nuo tada Kinijos pareigūnai atšaukė mechanizmo veikimą neribotam laikotarpiui.

Niujorko biržoje žaliavinės JAV išgaunamos naftos vasario mėnesio ateities sandorių kainos siekė 33,76 JAV dolerio už barelį, t.y. krito 0,49 JAV dolerio. Vasario mėnesio „Brent" markės žaliavinės naftos kainos Londono ICE biržoje kilstelėjo 0,43 JAV dolerio ir pasiekė 34,18 JAV dolerio už barelį.

Naftos kainoms spaudimą šią savaitę kelia kylanti įtampa tarp Saudo Arabijos ir Irano.

Nesutarimai tarp dviejų svarbiausių naftos gavybos valstybių smukdo bet kokias galimybes kartu siekti gavybos apimčių mažinimo, o susidaręs rinkoje perteklius ir tampa labiausiai kainas smukdančiu veiksniu.

Manoma, kad jis gali kilti dar labiau, nes Iranas ruošiasi atšaukus sankcijas grįžti į pasaulinę naftos rinką jau per kelis ateinančius mėnesius.

„Kainų atsigavimas tampa tik techniniu pokyčiu. Vargu, ar matysime kokių teigiamų žinių, be to, smunka rinkų pasitikėjimas Kinijos ekonomika", - nurodo vienas iš Singapūre įsikūrusių prekeivių.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)