Tuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovė Irmina Valytė pastebi, kad šis aktas užtikrins konkurencijos galimybes mažesniems rinkos dalyviams ir skatins inovaciją.

O Konkurencijos tarybos (KT) atstovas Pavel Jacunskij pabrėžia, kad neegzistuojantys kaštai plečiant skaitmeninių paslaugų tiekimą ir jau egzistuojantis didžiųjų platformų populiarumas reiškia, kad didžiosios platformos nenukentės.

Pasak M. Gruodžio, šiame akte iškelti reikalavimai, padidins tokių skaitmeninių paslaugų ir prenumeratų kainas, galimai sumažins kokybę, bei gali drastiškai paveikti prieinamumą, kadangi kai kurios bendrovės tiesiog nepritaikys savo produkto prie Europos rinkos.

„Pirmiausiai tiesiogiai didesnės paslaugų kainos, nes kaštai padidėja ir kainos yra perduodamos vartotojui. Netiesiogiai keliamos kainos gali būti ir per kokybės ar prieinamumo mažinimą. Turbūt reputaciją saugantys prieigos valdytojai nesirinks kokybės mažinti, bet prieinamumo mažinimas jau yra kita kalba. Ir tokių mažų pavyzdžių pradedame matyti. „Meta“ platformos paleistas naujas socialinis tinklas „Threads“ šiuo metu neveikia ES, nors veikia 100 kitų šalių“, – ekspertinės diskusijos apie Europos Sąjungos reglamento Skaitmeninių rinkų akto poveikį metu teigė M. Gruodis.

„Gali būti, kad šie pasikeitimai neįvyks per naktį, bet po metų, po dvejų, po trejų, kai prasidės jau tikras taikymas, kai pradėsime kalbėti apie tai, kiek tai iš tikro kainuoja. Tada mums reikia suprasti, kad ne prieigos valdytojai mokės už viską, bet netyčia pabrangusi „Google" prenumerata, „Youtube Premium“ narystė. Šiek tiek sumažėjusi kitų produktų kokybė“, – pabrėžė jis.

Taip pat, pasak jo, įsigaliojant SRA bus iškreiptos skaitmeninių technologijų paslaugų konkurencinės sąlygos ir atsiras rinkos koncentracijos rizika. Jo tikinimu, įsigaliojus tokioms taisyklėms bus užtikrinta, kad geresnės bendrovės negalės nukonkuruoti teikiančių prastesnę paslaugą, nes jų veikla apribota, be to, bus apribotas jų sprendimų priėmimas.

„Dabar prieigos valdytojas teikia tam tikrą paslaugą. Jis ją teikia gerai, daugelis vartotojų ją renkasi. Ir yra konkurentas, kuris neteikia tokios pačios kokybės paslaugų. Jeigu galėtų teikti, jis jau galėtų būti nukonkuravęs. Dabar jis negalėtų to padaryti, nes mes apribojome pirmojo veiklą. Konkurencija suartėja ir nors tai gali reikšti didesnę konkurenciją, galutiniam vartotojui tai prastesnis variantas“, – aiškino M. Gruodis

„Taip pat viena iš pasekmių yra tai, kad yra matoma ir intervencija į privačių ūkio subjektų strateginius sprendimus“, – paminėjo jis.

Ekonomikos ir inovacijų ministerijos atstovė: SRA paskatins kurti naujas paslaugas


Tuo metu Ekonomikos ir inovacijų ministerijos geresnio reglamentavimo ir priežiūros grupės vadovė I. Valytė teigia, kad šio akto tikslas yra užtikrinti, kad Europoje veiktų geriausios, o ne tik didžiausios įmonės. Taip pat, pasak jos, jis užtikrins, kad vartotojai turės daugiau pasirinkimo galimybių ir skatins inovacijas patenkinti daugiau poreikių.

„Skaitmeninių rinkų aktas gali sudaryti galimybes mažesniems žaidėjams ir pradedančioms įmonėms konkuruoti, taip bus įnešta naujų idėjų ir inovacijų. Jame nustatomi apribojimai paskatinti kurti naujas paslaugas ir programas, kurios yra priklausomos nuo duomenų prieigos. Galimos yra prisitaikymo inovacijos, nes aktas gali reikalauti, kad įmonės kurtų naujas priemones ir technologijas skirtas laikytis taisyklių“, – komentavo I. Valytė.

„Taip pat galima suteikti vartotojams daugiau pasirinkimo galimybių ir taip skatinti inovacijas patenkinti įvairesnius poreikius“, – pridūrė ji.

Visgi, ministerijos atstovė pripažįsta, kad bendrovėms gali išaugti prisitaikymo kaštai, bei sumažėti investuotojų entuziazmas dėl sumažėjusios galimybės augti.

„Nepaisant to, kad šis aktas yra nukreiptas į vienodų sąlygų kūrimą, tiek didiesiems skaitmeninių rinkų žaidėjams, tiek mažesniems, mes matome tam tikras rizikas. Tai gali apsunkinti Europos įmonių galimybes tapti tikrai didelėmis, išauga prisitaikymo kaštai. Vėlgi gali sumažėti investuotojų entuziazmas dėl įmonių, kurių augimo perspektyvos gali būti apribotos“, – aiškino ji.

KT atstovas: konkurencingos ir populiarios paslaugos nenukentės


Tuo metu Konkurencijos tarybos (KT) Konkurencijos grupės vadovas Pavel Jacunskij tikina, kad nors tolimesnė rinkos plėtra skaitmeninių paslaugų tiekėjams yra pigi, patekimas yra brangus. Tad nesugebančių konkuruoti bendrovių patekimas į rinką vien dėl naujų taisyklių yra abejotinas.

Europos Komisija atlikusi analizę skaitmeninių rinkų, išsiaiškino, kad šios rinkos pasižymi masto ekonomika. Tai reiškia, kad jeigu jau yra milijonas vartotojų, prijungti dar tūkstantį yra nekainuojantis dalykas. Galima plėstis nepatiriant papildomų kaštų. Bet sukurti pirminį produktą yra labai brangu ir reikia didžiulių investicijų. Pavyzdžiui sukurti paieškos variklį yra brangus dalykas, bet paskui jau plėstis yra nebrangu. Kintamieji kaštai yra nuliniai“, – teigė P. Jacunskij.

Taip pat, pasak jo, skaitmeninėse rinkose veikia tinklo efektas, kuris reiškia, kad vartotojai linkę naudotis jau populiariu produktu. Tad, pasak KT Konkurencijos grupės vadovo, didžiosios kompanijos nuo naujų apribojimų neturėtų nukentėti.

„Daugelis platforminių paslaugų, kurias reguliuoja skaitmeninių rinkų aktas pasižymi tinklo efektu, kas reiškia, kad kuo daugiau vartotojų naudoja kažkokią paslaugą, tuo ji patrauklesnė kitiems vartotojams. Pavyzdžiui socialinis tinklas su milijonais vartotojų yra patrauklesnis, nei turintis 3. Taip ir su kitomis paslaugomis, kaip paieškos varikliais, kur įmonės perka reklamą, kur jeigu jie mažai vartojami, niekas nesinaudos ir reklamos nepirks“, – aiškino jis.

SRA, kuriuo siekiama panaikinti nesąžiningą įmonių, kurios interneto platformų ekonomikoje veikia kaip prieigos valdytojos įsigaliojo 2022 m. spalio pabaigoje ir buvo pradėtas taikyti nuo 2023 m. gegužės 2 d.

SRA taikomas didžiosioms internetinėms platformoms, prilyginamoms prieigos valdytojoms (angl. gatekeeper), kurios dėl didelės naudotojų bazės ir stiprios ekonominės padėties daro poveikį vidaus rinkai. Jame nustatoma, kokių įsipareigojimų turi laikytis prieigos valdytojos ir jiems uždrausta taikyti tam tikrą praktiką.

2023 m. liepos 3 d. platformos, atitinkančios visus SRA prieigos valdytojams numatytus kriterijus, turėjo informuoti Europos Komisiją (EK) apie prieigos valdytojo atitikimo faktą. Jos privalėjo atsisakyti tam tikrų neleistinų veiksmų ir pradėti taikyti reikalaujamus veiksmus. Priešingu atveju taikomos baudos, galinčios grėsti iki 10 proc. globalios metinės apyvartos.

Tarp neleistinų veiksmų yra draudimas prieigos valdytojams savo platformoje palankiau vertinti savo siūlomas paslaugas ir produktus ir draudimas neleisti naudotojams pašalinti iš anksto įdiegtą programinę įrangą ar programėlę, jei jie to pageidauja.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją