ECB išlieka gana ramus dėl įtampos pasaulinėje prekyboje ir iki šių metų gruodžio planuoja užbaigti milžinišką aktyvų pirkimo programą. Centrinis bankas pažymi, kad minėta įtampa linkusi mažėti, o palūkanos lieka rekordinėse žemumose.

Centrinis bankas ketina sumažinti mėnesio aktyvų pirkimus nuo 30 mlrd. eurų (35 mlrd. JAV dolerių) iki 15 mlrd. eurų nuo spalio iki gruodžio, kai kiekybinio skatinimo programa bus užbaigta.

Infliacijai bloke atsigaunant, ECB praėjusį mėnesį nusprendė baigti 2,6 trln. eurų aktyvų pirkimo programą ir tai numatė padaryti iki šių metų gruodžio pabaigos. Vis dėlto bankas akylai stebės euro zonos ekonomiką bei infliaciją ir, prireikus, imsis priemonių.

Pastaruoju metu esama ženklų, kad euro zonos ekonomika prarado pagreitį, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas įvedė tarifus daliai iš ES importuojamų prekių ir ėmėsi įgyvendinti „Amerika pirmiausia“ programą.

ECB vadovas Mario'ius Draghis pažymi, kad D. Trumpo ir Europos Komisijos prezidento Jean'o Claude'o Junckerio susitikimas sumažino įtampą dėl prekybos, o tai yra „geras ženklas“. Vis dėlto protekcionizmo grėsmės išlieka „pastebima“ rizika euro zonos ekonomikos augimui, kaip ir „Brexit“ derybų chaosas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją