Pradžioje dienos kritęs S&P 500 indeksas į dienos pabaigą pakeitė kryptį ir baigė prekybą su 0,61 proc. augimu. Tarptautinis Valiutos Fondas paskelbė, kad FED‘as turėtų dar susilaikyti nuo bazinės palūkanų normos kėlimo JAV, tol kol šalyje nebus matomas užtikrintas infliacijos lygio augimas bei gyventojų pajamų didėjimas. Šiandien Kinijos CSI 300 indeksas buvo pasiekęs net 4,8 proc. kritimą, kai pasklido spekuliacijos, kad šalies taikomas kiekybinis ekonomikos ir rinkų skatinimas nestabilizuoja finansų rinkų, taip kaip tikėtasi. Trečiadienį pagrindinis investuotojų dėmesys ir toliau bus koncentruojamas į Graikiją ir jos kreditorius, laukiant bet kokių užuominų apie šalies reformų rinkinį, kuris garantuotų tolimesnį finansinį palaikymą.

Valiutų rinkos

Vakar EUR/USD valiutų kursas pasiekė birželio pradžioje buvusį lygį ties 1,0916 riba, o dienos pabaigoje išliko ties 1,1011. Euro vertei smūgį sudavė Graikijos pasyvumas, kuris veda link euro zonos bloko palikimo. O dauguma investuotojų šiuo metu svarsto, kad šalis gali būti priversta dėl savo pasyvumo įsivesti kitą valiutą. Antradienį euro zonos komisijos prezidentas pareiškė, kad turi scenarijų ko reikės imtis, jeigu susiklostys situacija, kad euro zonoje liks viena valstybe mažiau. Šiandien bus paskelbtas JAV FED‘o paskutinio pasėdžio protokolas, kuriame investuotojai ieškos užuominų, kokios pozicijos laikosi nariai ir kokias perspektyvas šalyje įžvelgia. Trečiadienio ryte EUR/USD valiutų kursas laikosi ties 1,1010 lygiu.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Antradienį atnaujinus prekybą Vilniaus vertybinių popierių biržoje, investuotojų aktyvumas padidėjo, bendrai trijų šalių apyvartai viršijant 618 tūkst. eurų. Teigiamos investuotojų nuotaikos buvo jaučiamos tik Estijoje, biržos indeksui stiebiantis +0,34 proc., o Rygos indeksui ir Vilniaus atitinkamai krentant po -0,62 proc. ir -0,19 proc. Vakar prekybos metu dominavo tiesioginiai sandoriai „Silvano Fashion Group“ (+0,7 proc.; 1,44 euro/vnt.) pozicijoje, kur dienos apyvarta šoktelėjo net iki 373 tūkst. eurų. svarbesnių naujienų paskelbta nebuvo, o tiesioginių sandorių kaina buvo labai artima rinkoje esančiai. Antroji pagal aktyvumą išliko „Merko Ehitus“ (-0,83 proc.), bendrovės akcijomis investuotojams apsikeičiant už 41 tūskt. eurų. Šiandien „Tallink Grupp“ (+0,27 proc.) bendrovė išmoka investuotojams dividendus, todėl tikėtina galime sulaukti dalies jų perinvestavimo į akcijas. Papildomų naujienų bendrovės nežada skelbti, todėl investuotojų žvilgsniai kryps į Europos įvykius.