Apie tai pranešta atsiradus vilčių, kad JAV galėtų sušvelninti sankcijas naftos gamintojai Venesuelai. Be to, Vašingtonas suintensyvino pastangas užkirsti kelią karo tarp Izraelio ir „Hamas“ eskalacijai.

8 val. 8 min. Grinvičo (11 val. 8 min. Lietuvos) laiku ateities sandorių „Brent“ rūšies naftos kaina buvo padidėjusi 29 centais, iki 89,94 JAV dolerio už barelį, o „West Texas Intermediate“ (WTI) rūšies naftos kaina buvo ūgtelėjusi 20 centų, iki 86,86 JAV dolerio už barelį.

Venesuelos vyriausybė ir opozicija antradienį turėtų atnaujinti ilgą laiką sustabdytas derybas, kurios, anot prezidento Nicolaso Maduro, galėtų būti naudingos 2024 metų rinkimams – tai gali paskatinti Vašingtoną sušvelninti sankcijas, teigė keli šaltiniai.

Jungtinės Valstijos nuo 2019-ųjų taiko sankcijas Venesuelos naftos eksportui, tokiu būdu siekdamos nubausti N. Maduro vyriausybę po 2018 metais vykusių rinkimų, kuriuos Vašingtonas dėl žmogaus teisių pažeidimų laiko fiktyviais.

JAV vyriausybė pastaruoju metu ieško būdų padidinti naftos tiekimą pasaulio rinkoms, kad būtų galima numušti aukštas kainas. Tačiau prireiktų laiko, kol Venesuela galėtų išplėsti gavybos apimtis, kadangi stinga investicijų.

Praėjusią savaitę buvo užfiksuotas naftos kainų šuolis, kurį pakurstė būgštavimai, susiję su galimu konflikto Artimuosiuose Rytuose išplitimu. „Brent“ rūšies nafta per savaitę pabrango 7,5 proc.
JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį atvyks į Izraelį su svarbiu vizitu, pastarajai šaliai ruošiantis eskaluoti puolimą, nukreiptą prieš atakuojančius „Hamas“ teroristus. Izraelio ir „Hamas“ karas Gazoje sukėlė humanitarinę krizę ir pakurstė nuogąstavimus dėl platesnio konflikto su Iranu.

Nors Vašingtonas demonstruoja paramą Izraelio karui prieš „Hamas“, JAV taip pat bando sutelkti arabų šalis ir taip padėti išvengti platesnio regioninio konflikto, Iranui prakalbus apie „prevencinius“ veiksmus jo sąjungininkų, įskaitant grupuotę „Hezbollah“, „pasipriešinimo fronte“.

„Rizika išlieka, Irano užsienio reikalų ministrui perspėjus, kad galima karo ekspansija į kitus frontus artėja prie neišvengiamo etapo“, – antradienį pranešime nurodė įmonė „ANZ Research“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją