Į tokią statistiką reaguodami investuotojai stengėsi pardavinėti su naftos sektoriumi siejamų bendrovių akcijas, Stoxx Europe 600 (-0,8 proc.) indekso sudėtyje naftos ir dujų sektoriui smunkat -1,66 proc. Pagrindinė naftos pigimo priežastis – tai investuotojų spekuliacijos, kad didėjantis naftos perteklius pasaulinėje rinkoje ateityje gali dar labiau nusmukdyti rinkoje esančią kainą.

Analitikai prognozuoja, kad dauguma naftos produktų saugyklų gali būti užpildytos iki rudens, jei naftos pasiūla ir toliau augs. Taip pat bendrovės, kurių naftos gavybos savikaina yra labai žema, stengiasi dirbti maksimaliu pajėgumu ir taip didina pasiūlą, kuri šiuo metu viršija paklausą. Investuotojai vakar neigiamai reagavo į JAV makroekonominius rodiklius. Buvo paskelbta, kad savaitinis bedarbių paraiškų skaičius šalyje stiebėsi mažesniu tempu nei tikėtasi.

Remiantis statistika, šis rodiklis pakilo nuo 267 tūskt. iki 270 tūkst. (prognozė 272 tūskt.). Nors tai nebuvo didelis pokytis, tačiau jis dar labiau sustiprino spekuliacijas dėl vis artėjančio bazinės palūkanų normos pakėlimo. Ketvirtadienį S&P 500 indekso vertė susitraukė -0,78 proc., o šiandien investuotojai taip pat sulauks papildomos informacijos apie JAV darbo rinkos rodiklius.

Tikimasi, kad dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus padidės nuo 223 tūkst. iki 225 tūkst. liepos mėnesį, o nedarbo lygis išliks stabilus. Taip pat šiandien Vokietijoje buvo paskelbta, kad pramonės produkcijos apimtys birželio mėnesio duomenimis nepasiekė prognozės (+0,3 proc.) ir nukrito -1,4 proc.

Valiutų rinkos

Savaitinis JAV bedarbių paraiškų skaičius nors ir pakilo, tačiau jo pokytis yra netolimas žemiausiam per keturis dešimtmečius. Tikimasi, kad šiandien nedarbo lygis šalyje ir toliau išliks žemiausiame lygyje per septynerius metus, o dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus padidės. Bendrai tokia informacija signalizuoja, kad atsigaunanti šalies darbo rinka gali paspartinti vartojimą, kuris, tikėtina, turės teikiamą įtaką daugumai sričių, augant ekonomikai.

O tai, žinoma, bus didelis pretekstas FED‘o nariams nuspręsti, kad yra laikas didinti bazinę palūkanų normą, automatiškai stiprėjant ir JAV doleriui. Jeigu bazinė palūkanų norma būtų pakelta, tai FED‘as turėtų išspręsti problemą – kaip padėti į eksportą besiorientuojančioms bendrovėms, jų prekėms tampant mažiau konkurencingoms ne tik užsienio, bet ir vietinėje rinkoje. Vakar dieną EUR/USD valiutų kursas pasiekė 1,0925 lygį, o šiandien ryte jo vertė nežymiai susitraukė ir laikosi ties 1,0920.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskelbti geresni „Klaipėdos nafta“ veiklos rezultatai vakar prekybos metu stumtelėjo akcijos vertę į viršų 2,3 proc. iki 0,4 euro už akciją, tačiau apyvarta pozicijoje buvo niekinė ir sudarė tik 1,9 tūkst. eurų. Nuo šių metų pradžios ši akcija jau yra patraukusi didelį investuotojų dėmesį ir sugeneravus daugiau nei 28 proc. vertės kilimą. „Merko Ehitus“ antrojo ketvirčio veiklos rezultatai nuvylė, investuotojams didinant akcijų pasiūlą pozicijoje ir akcijos kainai nuvertėjant 2,35 proc. iki 8,3 euro už akciją.

Penktadienį galime sulaukti aktyvesnės prekybos kitos statybų kompanijos – „Nordecon“ – akcijomis, nes vakar užsidarius prekybai buvo išplatinta antrojo ketvirčio veiklos ataskaita. Remiantis duomenimis, antrąjį šių metų ketvirtį bendrovės pajamos mažėjo 4,1 proc., tačiau grynasis pelnas augo 8,0 proc. lyginant su praėjusių metų tuo pačiu laikotarpiu. Pagal aktyvumą vakar į pirmąsias pozicijas išsiveržė „Tallink Grupp“ (+1,16 proc.) bendrovė, investuotojams apsikeičiant akcijomis už daugiau nei 471 tūskt. eurų.

Visose trijose biržose investuotojai buvo nusiteikę teigiamai, Vilniaus indeksui augant 0,13 proc., o Rygos ir Talino stiebiantis atitinkamai po 0,1 proc. ir 0,56 proc. Šiandien bendrovės papildomai nenurodžiusios paskelbti svarbesnių naujienų, todėl investuotojai stebės Europoje vyraujančias nuotaikas.