JAV iškastinių energijos šaltinių bendrovės „Chevron Corp.“ akcijos vertei pakylant 2,6 proc., o naftos produktų milžinei „Exxon Mobil Corp.“ šoktelint 1,9 proc. Nors investuotojai praeitą savaitę buvo puikiai nusiteikę laukdami mažmeniniuose prekybos tinkluose išpardavimų, tačiau pirmadienį šis optimizmas apsivertė, paaiškėjus, kad prekybos rezultatai nepatvirtino lūkesčių. Parduotuvių tinklų „Best Buy Co. Inc.“ Akcijų vertė krito -5,4 proc., o „Target Corp.“ traukėsi -1,6 proc. Taip pat pirmadienį JAV rinkose (S&P 500 -0,68 proc.) technologijų sektorius judėjo neigiama linkme, „Apple Inc.“ Ir „Facebook Inc.“ akcijų vertėms krentant po daugiau nei -3 proc. Šiandien svarbesnių rodiklių regionuose skelbiama nebus, o iš prekybos Azijoje jaučiama atplūstanti optimizmo banga (Nikkei 225 +0,42 proc.; CSI 300 +3,12 proc.).

Valiutų rinkos

Pirmadienį EUR/USD valiutų kursas nerodė aktyvių svyravimų, euro vertei prieš JAV dolerį pakylant 0,47 proc. iki 1,2495. Nors Europoje ir JAV buvo paskelbta, kad Markit instituto gamybos sektoriaus aktyvumas krito, tačiau JAV dolerį prieš eurą šio rodiklio sumažėjimas labiau paveikė. Taip pat vakar dieną JAV doleris buvo neigiamai slegiamas dėl FED‘o narių pasisakymų, kad dar truputį per anksti būtų kelti šalyje bazinę palūkanų normą. Šiandien EUR/USD santykis stipriai nepasikeitė nuo pirmadienį buvusios ir laikosi ties 1,2460 riba.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar prieš prekybos sesiją Baltijos šalyse Latvijos vaistų gamintoja „Olainfarm“ paskelbė, kad per III ketv. bendrovės pardavimai augo 11,8 proc., tačiau grynais pelnas krito 13,4 proc. lyginant su praeitų metų tuo pačiu laikotarpiu. Pastaroji informacija lėmė, kad smulkieji investuotojai buvo linkę aktyviau pardavinėti šios įmonės akcijas, jų vertei nukrentant -1,73 proc. Lietuvos mažmeninio tinklo „Apranga“ akcijos pirmadienį kilo 2,25 proc., bendrovei išplatinus statistinius duomenis apie grupės apyvartą lapkričio mėn. Remiantis informacija, mažmeninė prekių apyvarta (su PVM) 2014 m. lapkričio mėnesį sudarė 16,4 mln. eurų ir buvo 11,0% didesnė nei 2013 m. lapkričio mėnesį. Pardavimai per šių metų sausio – lapkričio mėn. aktyviausiai augo Estijoje (21 proc.), o tai pat investuotojus džiugino Latvijoje pasiektas 14,2 proc., o Lietuvoje 5,2 proc. augimas. Tuo tarpu aktyviausiai vakar dieną prekyba vyko Lietuvos komercinio banko „Šiaulių Bankas“ (1,09 proc.) akcijomis. Pozicijoje buvo sudarytas vienas tiesioginis sandoris, kuriuo buvo apsikeista 1 mln. akcijų už vieną jų sumokant net 2,1 proc. (0,28 euro) didesnę kainą nei rinkoje (0,273 euro). Šiandien bendrovės nenumato skelbti su veikla susijusios svarbios informacijos, todėl tikėtina investuotojai dairysis į Europoje vyraujančias tendencijas.