Tai bendrai prisidėjo prie nepalankių nuotaikų akcijų rinkose, Vokietijos DAX krentant -0,29 proc., o Stoxx Europe 600 traukiantis -0,62 proc.

Žinoma, prie neigiamo sentimento prisidėjo krentanti žaliavinės naftos kaina, Brent Oil per vakar dieną kainai susitraukiant -5,22 proc., o šiandienine ši žaliavai kainuoja dar 3,41 proc. pigiau, kainai esant ties 29,46 JAV dolerio už barelį.

Žaliavų ir energijos šaltinių kainų kritimas atsispindėjo ir JAV akcijų rinkose, S&P 500 indeksui dienos pabaigoje įgaunant net 1,56 proc. kritimą. Vakar šalyje buvo paskelbta, kad Dalaso FED‘o gamybos sektoriaus aktyvumo indeksas dar labiau pagilėjo, jo vertei keičiantis nuo -21,6 iki -34,6, kai buvo tikėtasi sulaukti pasikeitimo iki -14,5.

Panašu, kad ECB banko paskleistas optimizmas akcijų rinkose yra sugniuždytas, investuotojams vėl atsigręžiant į grėsmes iš Kinijos bei ne tokius stiprius regionų makroekonominius duomenis.

Šiandien matyti iš Azijos atsiritanti pesimizmo banga Japonijos Nikkei 225 krentant 2,35 proc., o Kinijos CSI 300 indeksui mažėjant net -6,02 proc. Antradienį prie svarbesnių naujienų galime priskirti JAV vartotojų pasitikėjimo ekonomika indeksą, kuris, remiantis prognozėmis, turėtų išlikti nepakitęs ties 96,5.

Valiutų rinkos

Pirmadienį ir šiandien EUR/USD valiutų poroje stiprėja euro vertė, kursui pirmadienį pakylant 0,49 proc., o šiandien jo vertei pasiekiant 1,0868 ribą su 0,18 proc. teigiamu pokyčiu.

Antradienį didesnis dėmesys bus sukoncentruotas į prasidedantį ir dvi dienas truksiantį FED‘o susirinkimą, kurio metu investuotojai tikėsis išgirsti pasisakymų dėl tolimesnės monetarinės banko politikos šiandieninės situacijos kontekste.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Savaitę Baltijos akcijų rinkų indeksai pradėjo skirtingomis kryptimis, Vilniaus ir Talino fiksuojant 0,1 proc. ir 0,37 proc. kilimus, o Rygos indeksui traukiantis -0,74 proc.

Bendra apyvarta viršijo 1,045 tūkst. eurų, didžiajai jos daliai tenkant Talino biržai, kur jautėsi tiesioginių sandorių įtaka. Vakar, kaip ir praėjusią savaitę, „Olympic Entertainment Group“ bendrovės akcijomis investuotojai išlaikė didesnį prekybos aktyvumą. Pozicijoje buvo sudaryti 36 sandoriai, tačiau bendra jų apyvarta viršijo 394 tūkst. eurų, akcijos kainai išliekant nepakitusiai ties 1,75 euro/vnt.

Pagrindinis dienos apyvartos svoris teko dviem tiesioginiam sandoriams, investuotojams bendrai apsikeičiant 175 tūkst. akcijų, už vieną jų mokant 1,76 euro.

Sutartiniai sandoriai bendrovę „Harju Elekter“ (+1,61 proc., bendra apyvarta 179,1 tūkst. eurų) taip pat pagal apyvartą išstūmė į pirmąsias gretas, kur vienu sandoriu pozicijoje buvo perleista akcijų už daugiau nei 161,8 tūkst. eurų (už akciją mokant 2,49 euro).

Vilniaus biržoje apyvartos buvo mažesnės, investuotojams aktyviau prekybą vykdant „Energijos Skirstymo Operatorius“ (-0,58 proc.) ir „Šiaulių bankas“ (-0,34 proc.) akcijomis.

Pirmadienį bendrovės neskelbė svarbesnės, su veikla susijusios, informacijos, o šiandien taip pat nėra numatyta svarbesnių naujienų.