Šįryt Kinija paskelbė, kad eksportas balandį, palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, padidėjo 14,7 proc., o importas išaugo 16,8 procento. Užsienio prekybos perteklius sudarė 18,16 mlrd. JAV dolerių ir viršijo analitikų prognozuotus vidutiniškai 16,15 mlrd. JAV dolerių. Kinijos HANG SENG (8 val. 30 min. Lietuvos laiku) kyla 0,61 proc., Japonijos NIKKEI indekso vertė didėja 1,20 procento. Teigiamos investuotojų nuotaikos persiduos ir Europos biržoms, kuriose iš įdomesniu įvykių galime išskirti Norvegijos ir Lenkijos centrinių bankų sprendimus dėl palūkanų normų. Prognozuojama, kad Norvegijos centrinis bankas gali sumažinti palūkanų normas 0,25 proc. iki 1,25 procento, o Lenkijos centrinis bankas veikiausiai palūkanų nekeis (3,25 proc.).

Baltijos šalių biržose vyravo skirtingos nuotaikos – OMXV indekso reikšmė mažėjo 0,6 proc., OMXT – ūgtelėjo 0,6 procento. Bendra biržų apyvarta siekė 2 mln. eurų, iš kurių 0,6 mln. eurų atiteko Vilniaus biržai. Kaip ir tikėjomės, investuotojų dėmesio dėl patvirtintų dividendų netrūko TEO LT ir ,,Lietuvos dujų" bendrovėms. TEO LT (-0,24 proc.) apyvarta siekė 189 tūkst. eurų sumą ir gerokai viršijo paskutinio mėnesio apyvartos vidurkį, o ,,Lietuvos dujų" (-2,01 proc.) akcijų perleista už 72 tūkst. eurų. Nuo šiandien minėtų bendrovių akcijų pirkėjai nebeįgis teisių į išmokamus dividendus, todėl akcijų kaina atitinkamai koreguosis. Manome, kad dėl palankių tendencijų akcijų rinkose, kainos smuks kiek mažiau negu dividendų dydis. Tokia situacija ypač galima TEO LT. Dėl aukšto dividendų pajamingumo „Nasdaq OMX Vilniaus“ birža anuliavo šios dienos pavedimus „Lietuvos dujų“ akcijomis. Tokiu žingsniu siekiama apsaugoti investuotojus, kad jie neįsigytų akcijų, nebegarantuojančių dividendų.

Kadangi rytoj Taline, Rygoje ir Vilniuje prekyba nevyks, todėl šiandien yra paskutinė diena, kuomet ,,Grigiškių", ,,Rokiškio sūrio", ,,Žemaitijos pieno" ir ,,Vilkyškių pieninės" akcijų įsigiję investuotojai įgis teises į patvirtintus dividendus. Tiesa, didesnio rinkos dalyvių aktyvumo, negu įprastai, galima tikėtis nebent ,,Rokiškio sūrio" ir ,,Vilkyškių pieninės" akcijų prekyboje.