Šįryt Azijos rinkose brangimu išsiskiria Kinijos akcijos (Honkongo HANG SENG +1,72 proc.). Kinija ketina sušvelninti sąlygas užsieniečiams investuojant į biržose kotiruojamas bendroves ir padidinti leidžiamų investicijų kvotas. Tokie galimi vyriausybės veiksmai neabejotinai pagyvintų akcijų rinkas, o Kinija žengtų dar vieną žingsnį liberalizuojant rinkas.  Šią savaitę investuotojai lūkuriuos euro zonos, Vokietijos, Prancūzijos ir Italijos 1 ketvirčio BVP duomenų. Prognozuojama, kad euro zonos ūkis sausio-kovo mėnesiais, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus ūgtels 1 proc., o palyginti su 2013 metų paskutiniuoju ketvirčiu augimas sieks 0,3 procento.

Baltijos šalių biržų indekso OMX Baltic Benchmark reikšmė beveik nepakito (+0,03 proc.). Bendra biržų apyvarta siekė beveik 1,2 mln. eurų, sudaryti 364 sandoriai arba maždaug 30 proc. mažiau negu prieš tai buvusias kelias prekybos sesijas. Taline investuotojai vertino „Silvano Fashion Group“ ir „Merko Ehitus“ veiklos rezultatus. Vilniaus biržoje penktadienis buvo paskutinė diena, kada TEO LT, „Aprangos“, „Kauno energijos“, „Klaipėdos naftos“, „Pieno žvaigždžių“ ir „Vilniaus baldų“ akcijų nusipirkę investuotojai dar įgijo teisę į dividendus.

Taline didžiausia apyvarta (651 tūkst. eurų) pasiekta prekiaujant „Merko Ehitus“ akcijomis, kurios pigo 2,28 proc. iki 7,73 euro. Bendrą apyvartą didino 2 tiesioginiai sandoriai už 522 tūkst. eurų sumą. Aktyvumo padidėjimą siejame su paskelbtais 1 ketvirčio veiklos rezultatais – bendrovė gavo 48,9 mln. eurų pajamų, uždirbo 0,7 mln. grynojo pelno. Palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, gauta 2 proc. daugiau pajamų ir uždirbta 2,5 karto mažiau grynojo pelno.

„Silvano Fashion Group“ dar prieš prasidedant penktadienio prekybai paskelbė, kad 1 ketvirtį gautos pajamos siekė 27,1 mln. eurų, grynasis pelnas – 1,89 mln. eurų. Tai yra atitinkamai 15,5 proc. ir 46,4 proc. mažiau negu tuo pat laikotarpiu prieš metus. Po paskelbtų rezultatų bendrovės akcijų kaina mažėjo 2,63 proc., apyvarta siekė 26 tūkst. eurų.

Šiandien yra pirmoji diena, kada TEO LT, „Aprangos“, „Kauno energijos“, „Klaipėdos naftos“, „Pieno žvaigždžių“ ir „Vilniaus baldų“ akcijų nusipirkę rinkos dalyviai nebeįgis teisių į dividendus už 2013 metus. TEO LT atveju nebus įgyjama teisė ir į išmoką iš kapitalo mažinimo (0,25 lito už akciją). Tai reiškia, kad minėtų bendrovių akcijų kaina turėtų koreguotis maždaug dividendų dydžiu.