Pigi nafta paranki Vakarų šalims, mano leidinys RBK, degalų naudotojams ir didžiausiai naftos importuotojai – Kinijai, o sumažėjusios naftos kainos iš esmės daro teigiamą įtaką pasauliniam BVP.

Leidinys rašo, kad šalyse importuotojose naftos kainos toliau mažėja, dėl to mažėja infliacija, gerėja užsienio prekybos ir biudžeto balansas.

Na, o Rusijai nafta po 36 dolerius už barelį, o tai gąsdinantis scenarijus, pabrėžia RBK – Rusijos 2016 m. biudžetas paskaičiuotas, turint omenyje „Urals“ kainą – 50 dolerių (46 eurai) už barelį.

Jei vidutinė „Urals“ kaina kitais metais bus mažesnė nei 50 dolerių, tai reikš pajamų trūkumą, kurį galima padengti arba sumažinus išlaidas, arba padidinus skolinimąsi, arba didinat Rezervų fondo išlaidas, rašo leidinys.

Tačiau galimybių mažinti išlaidas liko nedaug, rašo RBK, remdamasis Ekonomistų analitikų grupės analitikės Aleksandros Suslinos nuomone.

„Tai, su kokiu triukšmu vyko dabartinio biudžeto formavimas, rodo, kad daugiau nurėžti priešrinkiminiu metu bus sudėtinga. Todėl realybėje iš tiesų bus didžiulis deficitas, ir tada teks kažkokiu būdu arba imti iš Rezervų fondo (lėšas), arba naudoti kažkokias skolintas lėšas“, – sako ji.

Pirmadienį visame pasaulyje naftos kainos nusmuko iki žemiausio lygio nuo 2004 metų.

„Brent" markės naftos vasario mėnesio ateities sandorių kaina Londono ICE biržoje nukrito iki 36,05 JAV dolerio už barelį. Šis rodiklis tapo žemiausiu nuo pat 2004 metų liepos 13 dienos. Vėliau šios naftos kainos nežymiai atsigavo iki 36,47 dolerio.

Naftos perteklinė pasiūla pasaulyje gerokai nusmukdė naftos kainas.

Prieš metus „Brent" naftos kaina siekė apie 60 dolerių už barelį. 2014 m. birželį ji siekė 115 dolerių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1045)