Fondų atveju tai ypač aktualu, nes, neturint reikiamų įgūdžių, yra nelengva greitai peržvelgti informaciją ir suprasti, ką mums atskleidžia, tarkime, Šarpo rodiklis, Alfa, Beta ir kiti panašūs „riešutėliai“. Šie rodikliai nesumažins fondų pasirinkimo, tačiau padės efektyviai susiaurinti pasirinkimą ir nepalikti sprendimo rytojui. Supažindinsime Jus su dažniausiai sutinkamais rodikliais.

Šarpo rodiklis

Vertinant investicinius fondus paprastai daugiausiai dėmesio skiriama praeities grąžos analizei bei rizikos įvertinimui, kuris nusakomas standartiniu nuokrypiu. Tačiau dažnai daugiau uždirbantis fondas būna taip pat ir rizikingesnis arba, atvirkščiai, mažiau uždirba ir jo rizika mažesnė. Tad lyginti investicinio fondo rezultatus pagal du atskirus rodiklius gali būti ne itin patogu. Mat vienas jų nurodys, kad A fondas geresnis, o antrasis, kad B. Puikų sprendimą pasiūlė Nobelio laureatas William F. Sharpe‘as, sukūręs būdą įvertinti, kiek papildomos grąžos uždirba kiekvienos rizikos vienetas.

Šarpo rodiklis apskaičiuojamas taip: iš fondo investicinės grąžos atimama nerizikingų investicijų grąža (pvz. 3 mėn. indėlio) ir gautas skirtumas padalinama iš standartinio nuokrypio. Gautas įvertinimas padeda atskirti, ar fondo valdytojas rezultatą pasiekė prisiimdamas padidintą riziką, ar dėka protingo valdymo. Kuo didesnis rodiklis, tuo fondas valdomas efektyviau. Jeigu fondo rezultatai prasti ar net neigiami, tai atitinkamai ir Šarpo rodiklio reikšmė bus arti nulio arba neigiama. Žinoma, reikėtų ieškoti teigiamo rodiklio. Mat priešingu atveju reikštų, kad fondas uždirbo mažiau nei nerizikingos investicijos arba, kad smuko visa rinka.

Alfa ir Beta

Jeigu metai finansų rinkoms buvo nesėkmingi, tai Šarpo rodiklio pagalba įvertinti fondo valdymo kokybės nebegalėsime. Tačiau mums pagelbės Alfa ir Beta. Tai du atskiri rodikliai, padedantys įvertinti fondo rezultatus, lyginant su rinka, kurioje investuoja fondas. Alfos pagalba pamatysime ar fondo valdytojas savo aktyviais veiksmais sugebėjo uždirbti daugiau visa rinka, kurioje fondas investuoja savo lėšas. Teigiama Alfa rodo, kad valdytojo veiksmai pasiteisino: rinkai krentant fondas krito mažiau, o augant – augo daugiau nei visa rinka. Tuo tarpu neigiama Alfa išduoda, kad viskas buvo atvirkščiai. Renkantis tarp panašių fondų, aukštesnis Alfa rodiklis parodys sėkmingiau valdomą fondą.

Beta rodiklis rodo fondo jautrumą rinkos pokyčiams, tad jis padės mums sužinoti, ar fondo valdytojas linkęs rizikuoti. Neutralios situacijos atveju Beta visada bus lygi vienam. Jeigu fondo valdytojas linkęs į atsargumą, tada Beta bus mažiau už 1, o linkusio rizikuoti – virš 1. Beje, Beta ir Alfa puikiai papildo vienas kitą. Pavyzdžiui, rinkos augimo metu fondo Alfa gali būti teigiama ir gana didelė, tačiau jeigu Beta yra virš 1, tai reikštų, kad valdytojas savo rezultatą pasiekė pasirinkęs rizikingą strategiją ir pasikeitus rinkos sąlygoms, rezultatai gali stipriai pasikeisti. Jeigu Beta būtų mažiau už 1, tai rodytų ypatingus valdytojo sugebėjimus su mažesne rizika uždirbti daugiau nei didesnės rizikos visos rinkos investicijos.

Trukmės rodiklis

Obligacijų fondams yra svarbus trukmės (ang. duration) rodiklis, kuris skaičiuojamas tik obligacijų fondams. Jis mums parodo obligacijų fondo jautrumą palūkanų normos pokyčiams. Tarkime, rodiklis yra lygus 2, tai reikštų, kad jeigu centrinis bankas pakels arba sumažins palūkanų normą 1 procentu, tai fondo investicijų portfelio vertė sumažės arba padidės 2 procentais. Atkreipkite dėmesį, kad fondo portfelio vertė kinta atvirkščiai nei centrinio banko keičiama palūkanų norma. Didinant palūkanų normą fondų vertė mažėja, o mažinant – didėja. Žinodami šio rodiklio reikšmę ir analitikų prognozes dėl numatomų, pavyzdžiui Europos Centrinio Banko veiksmų, galėtume iš anksto nujausti, kokie galimi pokyčiai laukia mūsų fondo ateityje.

Šiuos rodiklius verta išmokti kiekvienam, kuris norėtų įgyti daugiau pasitikėjimo savimi ir mokėti greitai bei efektyviai vertinti investicinių fondų rezultatus. Pagrindinių rodiklių žinojimas leidžia nepasimesti tarp gausybės fondų ir atsirinkti pačius perspektyviausius, kuriems turėtume skirti visą savo dėmesį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)