JAV akcijos vakar stiprokai brango. S&P 500 ir Nasdaq antrą dieną iš eilės užsidarė fiksuodami rekordus. Investuotojus pradžiugino pasirodžiusios naujienos, jog Meksikai ir JAV pagaliau pavyko susitarti dėl naujos tarpusavio prekybos sutarties. Tiesa, susitarimas kol kas pasiektas be kitos NAFTA trišalės sutarties partnerės – Kanados. D. Trumpas tuo pačiu išreiškė norą pakeisti ir NAFTA sutarties pavadinimą. Derybų metų daugiausiai buvo akcentuojamos automobilių prekybos tarp Meksikos ir JAV sąlygos. Dėl to stipriai brango transporto priemonių gamintojų akcijos. Taip pat dėmesio skirta ir žemės ūkio produktų prekybai. Po pasiekto susitarimo su Meksika D. Trumpas spaudžia Kanadą taip pat sutikti su naujos sutarties sąlygomis.

Taip pat įspėjo, jog Kanadai nesutikus, įvestų tarifus iš šios šalies importuojamiems automobiliams. Kanados ministras pirmininkas J. Trudeau vakar telefonu su D. Trumpu aptarė susitarimo su Meksika detales ir sutiko toliau tęsti derybas. Tuo tarpu iš derybų su Kinija kol kas jokių rezultatų nėra. Šiandien situacija JAV rinkose taip pat kol kas nebloga. Šalies akcijų indeksų ateities sandoriai kyla į viršų. Stiprokai brangsta draudimo kompanijos Aspen Insurance akcijos. Pasirodė pranešimai, jog šią bendrovę įsigys privataus kapitalo kompanija Apollo Funds. Įsigijimo vertė siekia 2,6 mlrd. USD. Už vieną akciją bus sumokėta 42,75 USD. Vakar prekybos uždarymo metu už Aspen Insurance akciją buvo mokama 40,10 USD. Šiandien taip pat galėsime įvertinti Conference Board rengiamą JAV vartotojų pasitikėjimo indeksą.

Pagrindiniai Azijos indeksai daugiausiai šiandien daugiausiai buvo nusidažę žaliai. Tiesa, pokyčiai nebuvo pernelyg dideli. Nikkei 225 kilo vos 0,06%. Honkonge akcijos brango kiek daugiau. Japonijoje pasirodė naujausias vartotojų kainų, išsk. maisto ir energetikos produktus, indeksas. Šį mėnesį, jo augimas, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu praėjusiais metais, siekė 0,5%. Tai gerokai daugiau nei prognozuota. Ekonomistai tikėjosi 0,3% siekiančio augimo. Brango daugelio Japonijos automobilių gamintojų akcijos. Toyota, Nissan ir Honda turi gamyklas Meksikoje, tad pasirodžiusios naujienos dėl šios šalies ir JAV susitarimo pradžiugino ir šių bendrovių investuotojus.

Europos investuotojų šiandien yra pakankamai permainingos. Po vakarykštės nedarbo dienos Jungtinėje Karalystėje akcijos brangsta kol kas labiausiai. Tarp sektorių kol kas stipriausiai išsiskiria metalų ir kalnakasybos bendrovių akcijos. Taip pat brangsta ir Europos automobilių gamintojų akcijos. Tuo tarpu raudona spalva kol kas yra nusidažiusios Italijos akcijų biržos. Pagrindinis Italijos indeksas krenta žemyn. Investuotojų akiratyje visgi daugiausiai išlieka prekybos nesutarimai. Pasak Reuters, vakar D. Trumpas telefonu kalbėjo su Vokietijos kanclere A. Merkel.

Abu sutiko ir palaikė tolimesnes derybas tarp Vašingtono ir Briuselio tam, kad būtų panaikinti prekybos barjerai ir dar labiau sustiprinta prekybos partnerystė. Šiandien aktyviau prekiaujama Airijos pigių oro linijų bendrovės Ryanair akcijomis. Bendrovė pranešė, kad iki 3,07% akcijų paketą padidino Čikagos rizikos kapitalo fondas Harris Associates. 3% fondui priklausančių akcijų riba buvo perkopta rugpjūčio 22 dieną, tuo metu bendro akcijų paketo vertė siekė 540 mln. USD. Vienas iš Harris Associates fondo valdytojų D. Herro teigė, jog fondas pastaruoju metu stipriai investuoja Europos rinkose, kadangi šio regiono kompanijos yra ženkliai nuvertintos palyginus su panašiomis bendrovėmis kituose regionuose.

Nafta nerodo didelių pokyčių. WTI tipo naftos kaina laikosi arti 69 USD už barelį ribos. Šiandien bus skelbiama Amerikos degalų instituto prognozė dėl praėjusios savaitės JAV atsargų pokyčių. Vakar Tarptautinė energetikos agentūra įspėjo, jog galima tikėtis tolimesnio naftos pasiūlos rinkos išsibalansavimo, ypač atsižvelgiant į situaciją Venesueloje, kurioje siaučianti ekonominė krizė stipriai sumažino išgaunamą naftos kiekį. Pagal naftos prekybos srautų duomenis, šios šalies naftos eksportas per praėjusius du metus sumažėjo perpus (iki 1 mln. barelių per dieną). Vakar JAV itin stipriai pabrango kiaulienos (angl. Lean Hogs) ateities sandorių kainos.

Pokytis siekė beveik 6%. Rinkos dalyviai itin palankiai sutiko naujienas dėl Meksikos ir JAV susitarimo, kuriame įtrauktos ir sąlygos dėl žemės ūkio produktų prekybos. Pasak D. trumpo, sutarta, jog Meksika didins žemės ūkio prekių iš JAV įsigijimą, tarp kurių neabejotinai bus ir JAV išauginta kiauliena. Meksika yra viena iš didžiausių JAV kiaulienos importuotojų. Dar liepos mėnesį atsakydama į JAV veiksmus, Meksika įvedė 20% siekiančius tarifus kiaulienai iš JAV. Galima prognozuoti, jog kiaulienos kaina šiandien ir toliau kils į viršų.

Šiandien JAV bus skelbiamas Conference Board rengiamas vartotojų pasitikėjimo indeksas. Antradienį pasirodys preliminarūs JAV BVP duomenys. Taip pat galėsime įvertinti vieną iš šalies NT rodiklių bei naftos atsargas. Ketvirtadienį bus paskelbta preliminarūs Vokietijos ir Ispanijos infliacijų duomenys. JAV viešins gamintojų kainų pokyčius, asmenines vartotojų išlaidas ir pajamas bei bedarbių paraiškų skaičių. Galiausiai savaitės pabaigoje sužinosime euro zonos išankstinius infliacijos duomenis bei nedarbo lygį. Bus skelbiami Vokietijos mažmenininkų pardavimai ir Čikagos pirkimo vadybininkų bei patikslintas Mičigano universiteto vartotojų pasitikėjimo indeksai.

Šis rinkodaros pranešimas parengtas, remiantis marketwatch.com, reuters.com, finance.yahoo.com, bloomberg.com, investing.com, forexfactory.com, investopedia.com, cnn.com, forbes.com pateikta informacija. MC neatliko informacijos patikrinimo, todėl negarantuoja jos teisingumo, išsamumo ir pan. Tai nėra asmeninio pobūdžio investavimo rekomendacija, nes rinkodaros pranešimas parengtas, nevertinant konkretaus asmens investavimo tikslų, rizikos tolerancijos, finansinės būklės ir pan. Informacija atspindi MC nuomonę jos pateikimo momentu ir gali bet kada pasikeisti. MC neįsipareigoja atnaujinti rinkodaros pranešime pateiktos informacijos. Rekomenduojame prieš pasinaudojant rinkodaros pranešime pateikta informacija pasitarti su nepriklausomais finansiniais patarėjais. Ši informacija yra skirta potencialiems investuotojams, kuriems priimtina aukšta rizika, jie gali prarasti 100% investuoto kapitalo ir tai neturės reikšmingos įtakos investuotojo (jo šeimos) įprastam gyvenimui. Investuotojui, siekiančiam aukštesnės grąžos, turi būti priimtinas aukštas finansinės priemonės kainos svyravimas. Ši informacija neskirta asmenims, kurie siekia investuotos sumos apsaugos, garantuotos ir/ar aiškiai numatomos investicijų grąžos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją