Kitą savaitę Britanijos parlamente numatomas balsavimas dėl Brexit sutarties, kuris buvo perkeltas iš gruodžio mėnesio, tačiau neabejojama, kad esminių pokyčių pasiekti nepavyko ir sutartis parlamente nebus priimta, taip išliekant aukštai tikimybei, kad Britanija iš ES išstos be jokio sutarimo. Vokietijos DAX tuo tarpu traukėsi -0,18 proc., Stoxx Europe 600 -0,15 proc., o Amerikos Dow Jones bei S&P 500 atitinkamai augo +0,42 bei +0,7 proc.

Vakar baigėsi derybų etapas tarp JAV bei Kinijos delegacijų dėl naujų prekybos santykių apibrėžimo. JAV prekybos sekretorius W. Rossas, komentuodamas susitarimą neslėpė optimizmo bei paskelbė, kad rezultatyvių derybų metu buvo aptarti klausimai dėl didesnio Amerikietiškų sojų bei suskystintųjų dujų eksporto į Kiniją bei struktūrinių reformų intelektinės nuosavybės bei didesnio Kinijos rinkos atvirumo srityse. Šiomis dienomis pasirodė patvirtinimų ir apie tai, kad Kinija, kaip anksčiau žadėjo, nuo 2019 m. pradžios suaktyvino sojų įsigijimą, siekdama sumažinti prekybinę įtampą bei siekdama įgyvendinti įsipareigojimus, duotus gruodžio pradžioje vykusio Kinijos bei JAV lyderių susitikimo metu.

Sojos pupelių kaina reaguodama į augančią paklausą nuo šių metų pradžios jau yra sustiprėjusi beveik 3,3 proc. Lūkesčiai dėl to, kad prekybos derybos bus sėkmingos bei padės stabilizuoti lėtėjimą patiriantį pasaulinės ekonomikos augimą, palaikė naftos kainos augimą: septintą iš eilės sesiją auganti Brent kaina vakarykštės sesijos metu buvo priartėjusi prie aukščiausio lygio per pastarąsias 3 savaites ties 59 JAV doleriais, tačiau sesijos pabaigoje atsitraukė iki 57,3 JAV dolerių kainos, nuo kurios pernelyg nenutolsta ir antradienio rytą.

Atlantos FED prezidentas R. Bostic, kuris šiemet nedalyvauja priimant sprendimus dėl bazinės palūkanų normos, vakar vykusio pranešimo metu pareiškė manantis, kad FED šiais metais turėtų įvykdyti ne du, o vieną palūkanų normos kėlimą. Kiek daugiau aiškumo dėl šiųmetės monetarinės politikos R. Bostic tikisi išvysti po to, kai bus išspręstas prekybos tarp JAV bei Kinijos klausimas. Šios naujienos papildė penktadienį kalbėjusį FED vadovą J. Powellą, kuris teigė atidžiai vertinantis rinkos siunčiamus signalus bei sekantis situaciją lėtėjančioje pasaulio ekonomikoje.

Praėjusią savaitę tikimybė, kad FED šiais metais įvykdys bent vieną bazinės palūkanų normos kėlimą nesiekė nė 5 proc., tačiau pastarieji Amerikos Centrinio Banko atstovų pareiškimai leido suformuoti lūkesčius, kad birželį vyksiančio susitikimo metu FED gali ryžtis pakelti palūkanas ketvirčiu procento, o tokio įvykio tikimybė šiuo metu laikosi ties 16,1 proc. lygiu. R. Bostic vakar taip pat išreiškė susirūpinimą dėl antrą savaitę besitęsiančio dalinio JAV vyriausybės institucijų uždarymo, D. Trumpui nerandant pritarimo dėl sienos su Meksika statybų finansavimo bei nepatvirtinant tolimesnio viešojo sektoriaus veiklos finansavimo.

R. Bostic teigia, kad jeigu dalinis uždarymas truks ilgesnį laikotarpį, tai gali pradėti veikti FED stebimus rodiklius bei paveikti centrinio banko politiką. Kiek anksčiau D. Trumpas buvo pareiškęs, kad dalį valstybinių institucijų gali laikyti uždaręs ilgiau nei metus, jeigu negaus finansavimo sienos projektui, o antradienį šia tema D. Trumpas turėtų išplatinti viešą pranešimą, kuriame gali pateikti daugiau detalių apie šią situaciją.

„Samsung Electronics“ (-1,68 proc.) šiandien paskelbė, kad praėjusio ketvirčio pardavimų bei pelno prognozės neatitiko lūkesčių, o tam didžiausią neigiamą įtaką padarė kritusi atminties kortelių paklausa bei mažėjantys „Apple“ užsakymai. Savo ruožtu „Apple“ (-0,22 proc.) paskelbė atšaukianti dalį komponentų užsakymų „iPhone XR“ modeliui, kurie buvo atidėti praėjusių metų pabaigoje. Pietų Korėjos KOSPI indeksas šiandien ryte 08:30 val. fiksavo -0,58 proc. kritimą, regiono elektronikos kompanijoms bendrai krentant daugiau nei 1,1 proc. Tuo metu Japonijos NIKKEI 225 augo +0,82 proc., o Kinijos CSI 300 krito -0,26 proc.

Valiutų rinkos

Stiprėjantys rinkų lūkesčiai, kad FED dar labiau sulėtins monetarinį griežtinimą, vakar paskatino JAV dolerio silpnėjimą valiutų krepšelio atžvilgiu iki žemiausio lygio nuo lapkričio pradžios. EUR/USD kursas po vakarykščio +0,69 proc. sustiprėjimo šiandien ryte 09:07 val. traukėsi -0,31 proc. iki 1,144 lygio.

Laukiant daugiau naujienų Brexit procese, EUR/GBP kursas vakar buvo sustiprėjęs beveik +0,3 proc., tačiau šiandien ryte nuosaikiai judėjo žemyn ir laikėsi ties 0,8961 kaina (-0,2 proc.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos VP rinkoje vakar buvo sugeneruota beveik 1,157 mln. Eur apyvarta. Vilniaus indeksas augo +0,74 proc., Rygos +0,86 proc., o Talino +0,1 proc. Trečdalis rinkos apyvartos sugeneruota „Tallinna Kaubamaja Grupp“ pozicijoje, kur akcijos kaina vakar traukėsi -0,47 proc. iki 8,56 Eur lygio.

Suaktyvėjus stambesnio investuotojo veiksmams „Grindeks“ pozicijoje, ženkliai pasiūlą viršijusi paklausa paskatino bendrovės akcijos kainos brangimą +5,76 proc. iki 6,98 Eur kainos lygio, bendrai pozicijos apyvartai pasiekiant beveik 89 tūkst. Eur ribą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)