FED vadovas tokią pastabą išsakė liudydamas šalies Kongrese.

„Atsižvelgiant į tai, kiek jau esame pasiekę, gali būti logiška dar labiau padidinti palūkanų normas, tačiau tai daryti lėtesniu tempu“, – tvirtino J. Powellas, kreipdamasis į Atstovų rūmų Finansinių paslaugų komitetą.

FED Federalinis atvirosios rinkos komitetas (FOMC) praėjusią savaitę nusprendė sustabdyti agresyvią palūkanų normų kėlimo kampaniją, kurios tikslas – pažaboti aukštą infliaciją. Prieš tai bankas palūkanas kėlė 10 kartų iš eilės.

„Beveik visi FOMC nariai mano, kad bus derama iki šių metų pabaigos dar kiek pakelti palūkanų normas“, – trečiadienį teigė J. Powellas.

Pažanga

FED nuo 2022 metų kovo padidino bazines palūkanas penkiais procentiniais punktais. Normos iš pradžių buvo artimos nuliui, tačiau dabar yra 5–5,25 proc. intervale. Nepaisant šių agresyvių banko žingsnių, infliacija vis dar gerokai viršija FED ilgalaikį 2 proc. tikslą.

„Dar turime ką nuveikti, tačiau pasiekiame pažangos“, – kalbėjo J. Powellas.

„Infliacija mus, o iš esmės ir visus kitus prognozuotojus nuolat stebina, nes yra labiau užsispyrusi, nei tikėtasi“, – Atstovų rūmuose pridūrė FED vadovas.

J. Powello ketvirtadienį dar bus laukiama Senate. FED vadovo pasirodymas Kongrese, kurio pagrindinis tikslas yra aptarti dukart per metus banko rengiamą ataskaitą apie pinigų politiką, suteikia JAV įstatymų leidėjams galimybę pateikti klausimų aukščiausiam FED pareigūnui tuo metu, kai palūkanos yra aukštumose ir fiksuojamas ekonomikos lėtėjimas.

Ateityje – dar du sprendimai padidinti palūkanų normas?

Pristatydamas savo pastarąjį sprendimą dėl palūkanų, FED birželio 14 dieną taip pat pateikė atnaujintas ekonomikos prognozes, leidžiančias manyti, kad normos šįmet gali būti kilstelėtos dar puse procentinio punkto.

„16 iš 18 FOMC narių teigė manantys, kad bus derama padidinti palūkanas, o didžioji dauguma“ mano, jog FED turėtų šįmet pakelti palūkanas dar du kartus, trečiadienį įstatymų leidėjams pareiškė J. Powellas.

„Mano manymu, būtų galima nuspėti įvykių eigą, jei ekonomika pademonstruos maždaug tokius rezultatus, kokių tikimasi“, – pridūrė FED vadovas.

Kitas FOMC posėdis vyks liepos 25–26 dienomis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją