Tačiau verslo atidarymas ir padidėjusios išlaidos išaugino kainas – sausio-kovo mėnesiais vienas svarbus infliacijos matas išaugo 3,5 proc., palyginti su 1,5 proc. augimu ankstesnį ketvirtį, skelbia Prekybos departamentas.

Asmeninio vartojimo išlaidų (PCE) kainų indeksas, net ir neįskaitant labiau nepastovių maisto produktų ir energijos kainų, vis vien padidėjo 2,3 proc. ir viršijo Federalinio rezervų banko (FED) nustatytą 2 proc. tikslą.

FED vadovas Jerome'as Powellas trečiadienį mėgino numalšinti vis didėjantį nerimą dėl infliacijos, teigdamas, kad artimiausiais mėnesiais už kainų kilimą daugiausia bus atsakingas atsigavimas po smarkaus jų nuosmukio per pirmus pandemijos mėnesius.

FED pažadėjo neatšaukti skatinamosios politikos ir netoli nulio palaikyti palūkanų normas, kol atsigaus nedarbas ir infliacija kurį laiką viršys nustatytą tikslą.

Vartotojai pirmą ketvirtį ėmė laisviau išlaidauti, pirkta nemažai automobilių, nekilnojamojo turto, taip pat gausiai išlaidauta už paslaugas viešbučiuose ir restoranuose, teigiama Prekybos departamento ataskaitoje.

Federalinės vyriausybės išlaidos pirmą ketvirtį išaugo beveik 14 proc.
Neįskaitant augimo trečią 2020 m. ketvirtį, pirmo šių metų ketvirčio augimas didžiausias nuo trečio ketvirčio 2003 m.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)