Iš esmės daugumą investuotojų teigiamai nuteikė paskelbti JAV darbo rinkos rodikliai bei kalbos, kad Kinijos valdžia turės imtis papildomų skatinimo priemonių siekiant išjudinti šalies ekonomiką.

Ši informacija įnešė papildomo optimizmo į žaliavų bendrovės nukreipusiems savo investicijas, Stoxx Europe 600 indekso sudėtyje aktyviai kylant pagrindinių išteklių (Basic Resources +6,44 proc.) bei naftos ir dujų (Oil&Gas +1,22 proc.) sektoriams.

Taip pat žaliavinės naftos kaina penktadienį įsibėgėjo, Brent Oil kainai šoktelint 4,45 proc. iki 38,72 JAV dolerių už barelį, o WTI Oil kylant 3.91 proc. iki 35,95 JAV dolerio už barelį. Už Atlanto S&P 500 indeksas kilo kiek nuosaikiau, sudarant +0,33 proc. pokytį.

Šalyje buvo paskelbta, kad vasario mėnesį dirbančiųjų pokytis be žemės ūkio sektoriaus augo sparčiau nei tikėtasi, sukuriant 242 tūkst. naujų darbo vietų (prognozė 195 tūkst.; buvusi reikšmė 172 tūkst.).

Šiandien ryte Vokietijos fabrikų užsakymų apimtys parodė -0,1 proc. sumažėjimą sausio mėnesį (prognozė -0,3 proc.; buvusi reikšmė -0,2 proc.).

Svarbesnių makroekonominių naujienų šiandien Europoje ir JAV paskelbti nenumatyta.

Valiutų rinkos

Paskelbti geri JAV darbo rinkos duomenys iš pradžių sustiprino JAV dolerio vertę prieš eurą, tačiau tai truko neilgai ir šis pokytis buvo atsvertas, EUR/USD valiutų santykiui dieną užbaigiant su +0,44 proc. kilimu, kursui esant ties 1,1005 riba.

Šiandien ryte pastarųjų valiutų lygis yra sumažėjęs ir laikosi ties 1,0971 (10:03 val.).

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskutinę savaitės dieną Baltijos akcijų rinkų bendra apyvarta viršijo 1,01 mln. eurų, Baltic Benchmark indeksui rodant nežymų 0,19 proc. pakilimą.

Didžiausia dienos apyvarta buvo pasiekta „Tallink Grupp“ bendrovės akcijomis, pastarųjų vertei fiksuojant -0,11 proc. kritimą ir 63 sandorių metų investuotojams apsikeičiant akcijomis už daugiau nei 294,15 tūkst. eurų. Vilniaus biržoje investuotojai aktyviau didino komercinio banko „Šiaulių bankas“ akcijų paklausą, akcijos kainai stiebiantis 1,62 proc. iki 0,313 euro ir aktyvumui perkopiant 134,3 tūkst. eurų.

Šiandien ryte „Klaipėdos nafta“ paskelbė, kad preliminarūs vasario mėnesio naftos produktų krovos rezultatai buvo 44,9 proc. didesni, o SGD išdujinimas šoktelėjo daugiau nei 3,5 karoto, lyginant su praėjusiais metais tuo pačiu laikotarpiu.

Taip pat bendrovė nurodo, kad bendros pajamos per vasario mėnesį buvo 7,9 proc. didesnės nei praėjusiais metais.