Šią programą priežiūros institucija pristatė po to, kai, baimindamiesi palūkanų normų mažinimo, pernai kovą iš vidutinio dydžio Kalifornijos banko ėmė bėgti klientai, tuo sukeldami vienč iš didžiausių pastarojo laikotarpio bankų krizių.

Bankrutavus SVB, netrukus žlugo ir dar keletas kitų regioninių bankų, o Šveicarijos bankininkystės milžinas „Credit Suisse“ buvo priverstas susijungti su savo konkurentu regione banku „UBS“.

Terminuotąją bankų finansavimo programą (angl. Bank Term Funding Program , BTFP) buvo numatyta vykdyti vienerius metus, jos tikslas buvo padėti bankams atsiskaityti su kreditoriais didelės pinigų paklausos laikotarpiais. JAV centrinio banko teigimu, pagal ją 2023 m. buvo suteikta daugiau nei 129 mlrd. JAV dolerių paskolų.

Trečiadienį JAV centrinis bankas patvirtino, kad pagal skolinimo priemonę „nuo kovo 11 d. naujos paskolos nebebus teikiamos“.

„Iki to laiko paskolos pagal programą bus teikiamos, tokiu būdu užtikrinant programos sąlygas tenkinančių institucijų likvidumą“, – pridūrė centrinis bankas.

Bankų krizei pernai kiek aprimus, JAV priežiūros institucija pristatė planus parengti naujų bankams taikomų taisyklių, kad ateityje būtų išvengta nesėkmių.

JAV centrinis bankas trečiadienį pranešė, kad bet kokių iki programos pabaigos kovo 11 d. suteiktų naujų paskolų palūkanos „bus ne mažesnės nei paskolos suteikimo dieną nustatytos rezervinio likučio palūkanos“.

„Tokiu būdu pakoregavus palūkanų normą užtikrinama, kad esamomis palūkanų normų sąlygomis bus toliau siekiama BTFP tikslų“, – pridūrė jis.

JAV centrinis bankas taip pat patvirtino, kad, programai pasibaigus, bankai toliau galės naudotis įprastinėmis lengvatinėmis paskolomis „likvidumo reikmėms patenkinti“.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją