Pagrinde tokias investuotojų nuotaikas nulėmė neigiama geopolitinė situacija, Rusijai didinant karių bei karinės technikos skaičių netoli Ukrainos sienos. Taip pat neigiamai akcijų rinkas veikė paskelbtas gerokai analitikų lūkesčius nuvylęs Vokietijos gamybos sektoriaus užsakymų rodiklis, kurio vertė susitraukė -3,2 proc. birželio mėn., nuo prieš tai buvusio laikotarpio -1,6 proc. kritimo. Tuo tarpu daugelis analitikų tikėjosi sulaukti 0,9 proc. šio rodiklio augimo. JAV akcijų rinkose vakar dienos prekybos sesija prasidėjo su nežymiu kritimu, tačiau vėliau situacija pasikeitė indeksui S&P 500 prekybą užbaigiant beveik nepakitus, o Dow Jones Indus. Avg. vertei pakilus 0,08 proc.

Iš Europos atėjusias neigiamas investuotojų nuotaikas padėjo užgožti JAV įmonių paskelbti teigiami veiklos rezultatai. Šiandien investuotojų dėmesys bus nukreiptas į dienos pradžioje Vokietijoje skelbiamą birželio mėn. pramonės produkcijos pasikeitimą, kuris prognozuojama turėtų siekti 1,2 proc. pakilimą, nuo prieš tai buvusio mėnesio -1,8 proc. sumažėjimo. Taip pat aktyviai bus stebimas ECB posėdis, kurio metu investuotojai lauks užuominų dėl euro zonos galimo ekonomikos skatinimo. Tuo tarpu JAV bus skelbiama kaip pasikeitė savaitinis bedarbių paraiškų skaičius, kuris tikimasi turėtų nežymiai išaugti nuo 302 tūkst. iki 304 tūkst. Be pastarųjų makroekonominių įvykių didelę svarbą turės besitęsiantis konfliktas Ukrainos rytinėje dalyje bei atsakomieji Rusijos veiksmai šalims, kurios prisidėjo prie pastarosios ekonominio izoliavimo.

Valiutų rinkos

Vakar dieną EUR/USD valiutų santykio svyravimų amplitudė siekė nuo 1,3333 iki 1,388, tačiau dienai baigiantis kuras apsistojo be didelio pokyčio, ties lygiu kaip ir dieną prieš tai – 1,3370. Paskelbtas JAV užsienio prekybos balanso deficito pakilimas (nuo -44,7 iki -41,5 mlrd. JAV dolerių) neturėjo didelės įtakos JAV dolerio vertei prieš kitas pagrindines užsienio valiutas. Dauguma investuotojų šią savaitę laukia šiandien numatomo ECB banko posėdžio ir skelbiamų rodiklių. Prognozuojama, kad ECB bazinė skolinamų pinigų palūkanų norma išsilaikys nepakitus ir sieks 0,15 proc. Taip pat apžvalgininkai prognozuoja, kad ECB depozitinė palūkanų norma bus palikta be pokyčio, išlaikant -0,1 proc. neigiamą dydį, kuris yra paliktas siekiant, kad komerciniai bankai aktyviau leistų pinigus į rinką. Šiuo metu EUR/USD valiutų kursas yra pakilęs 0,08 proc. iki 1,3380 ribos. Stebint EUR/USD kurso ir grynosios EUR spekuliacinės pozicijos grafikus matyti, kad investuotojai tikisi, kad euras bendrai šiuo metu dar yra vertinamas per daug optimistiškai ir jo vertė turėtų pasikoreguoti.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Kaip visoje Europoje, taip ir Baltijos akcijų rinkose vyravo pesimistinės investuotojų nuotaikos. Labiausiai trečiadienį neigiamos nuotaikos atsispindėjo Rygoje, indeksui koreguojantis -1,16 proc., tuo tarpu Talino ir Vilniaus indeksai sumažėjo po -0,68 proc. ir 0,24 proc. Didelė bendros (1,77 mln. eurų) apyvartos dalis buvo suformuota tiesioginiais sandoriais „Merko Ehitus“ ir „Grindeks“ pozicijose. Talino bendrovės „Merko Ehitus“ akcijos vertė koregavosi -1,25 proc. (mokant už akciją 7,11 euro), 6 sandoriais perleidžiant daugiau nei 609 tūkst. eurų. Rygos bendrovės „Grindeks“ pozicijoje buvos sudaryti taip pat 6 sandoriai, tačiau jų vertė buvo kiek mažesnė ir siekė 392 tūkst. eurų, akcijos vertei nukrentant 1,47 proc. iki 6,7 euro už akciją. Vakar dieną nebuvos skelbta naujienų, susijusių su šiomis bendrovėmis, todėl, tikėtina, kad investuotojų aktyvumas buvo paskatintas bendrų Europos akcijų rinkose vyraujančių tendencijų. Vakar užsidarius prekybai, „Klaipėdos nafta“ paskelbė 2014 metų liepos mėnesio krovos rezultatus.

Remiantis statistika, preliminarios pardavimo pajamos už 2014 m. liepos mėnesį padidėjo 4,5 proc., lyginant su tuo pačiu laikotarpiu praeitais metais. Tuo tarpu šių metų septynių mėn. pajamos bendrai susitraukė 17,3 proc. Tokiam pokyčiui didelę įtaką padarė bendrovės pagrindinio kliento „Orlen Lietuva“ veiklos aktyvumo sumažinimas. Tokia informacija šiandienos prekybos metu gali paskatinti nežymiai išaugusį aktyvumą pozicijoje bei, tikėtina, didesnį akcijos vertės sumažėjimą.