Šie duomenys ir vėl pagyvins diskusijas dėl FED kiekybinio skatinimo apimčių mažinimo. Investuotojų akys kryps ir į ECB, kadangi jau rytoj ECB skelbs sprendimą dėl palūkanų normų. Savaitės pabaigoje bus paskelbta svarbi JAV darbo rinkos ataskaita. Tuo tarpu šiandien naktį paskelbti Australijos BVP duomenys, kurie buvo prastesni negu tikėtasi. Šalies ekonomika 3 metų ketvirtį, palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, augo 2,3 proc., arba 0,3 proc. mažiau negu prognozavo analitikai. Australijos doleris po duomenų paskelbimo pigo beveik visų valiutų atžvilgiu.

Baltijos šalių rinkose vakar pigo beveik visų bendrovių akcijos. Investuotojų pesimizmui įtakos turėjo stipriai neigiamos nuotaikos Vakarų Europoje. Tiesa, Vilniuje (OMXV –0,38 proc.) ir Taline (-0,24 proc.), palyginti su nuotaikomis Europoje (STOXX 50 -2,06 proc.), pesimizmo būta mažiau. Iš viso biržose sudaryti 418 sandoriai, kurių suma siekė 750 tūkst. eurų. Didžioji Vilniaus biržos apyvartos dalis ir vėl atiteko „Aprangos“ (-0,40 proc., 51 tūkst. eurų) akcijoms. Šiaulių banko vertybiniai popieriai pigo 1,44 proc. (42 tūkst. eurų), TEO LT – 0,39 procento (30 tūkst. eurų). Taline aktyviausiai prekiauta „Tallink Grupp“, kurių kaina smuktelėjo 0,32 proc. iki 0,943 euro, o apyvarta viršijo 200 tūkst. eurų kartelę.

Artėjant metų pabaigai akcijų rinkose po truputį ryškėja korekcinės nuotaikos. Reikia nepamiršti, kad Vilniaus ir Talino biržos nuo metų pradžios yra atitinkamai pakilusios 15,40 proc. ir 14,28 proc., taip pat puikūs metai Europos, JAV akcijų rinkoms. Žvelgiant plačiau, esminių priežasčių akcijų kainų mažėjimui nėra, kadangi bendrovių skelbiami rezultatai iš esmės yra gerėjantys. Nuosaikus pesimizmas, daugiausiai sąlygotas mokestinės bazės pasikeitimo, neturėtų būti ilgalaikis, o atokvėpis rinkose yra „sveikas“ ir pozityvus reiškinys.