Nedarbo lygio ūgtelėjimas siejamas su spalio mėnesį sutrikusia JAV valdžios institucijų veikla, dėl ko bedarbiais tapo kiek daugiau negu 400 tūkst. valstybės tarnautojų. Kaip tokius duomenis įvertino rinkos dalyviai? JAV doleris euro atžvilgiu brango ir vienu metu pasiekė 1.332 JAV dolerio už eurą lygį (šįryt svyruoja ties 1,3361). Prekyba akcijomis prasidėjo pagrindinių JAV akcijų ind! eksų nuosmukiais, o puiki naujiena dėl spartesnio darbo vietų kūrimo tapo bloga dėl didėjusių lūkesčių anksčiau sulaukti QE3 mažinimo. Visgi prekybai įsibėgėjus investuotojų optimizmas augo ir savaitė pasibaigė ženkliai teigiamais indeksų pokyčiais (S&P500 +1,34 proc., DOW JONES +1,08 proc.). DOW JONES indekso reikšmė pakilo iki aukščiausio lygio nuo indekso skaičiavimo pradžios, o vertinant bendrai, tai buvo jau 5 savaitė iš eilės, kada JAV akcijų indeksai ūgtelėjo.

Kaip ir prognozavome, „Twitter“ akcijos penktadienį pigo (7,24 proc. iki 41,65 JAV dolerių už akciją). Priminsime, kad ketvirtadienį bendrovė debiutavo Niujorko biržoje ir vien per pirmąją prekybos sesiją kaina šoktelėjo 73 procentais. Akcijų pasiūla toliau turėtų viršyti paklausą, kadangi investuotojai, dalyvavę IPO, veikiausiai norės realizuoti greitą ir didelį pelną.

Baltijos šalių biržose viena kryptis vyravo Vilniaus ir Rygos biržose, kur stebėjome maždaug 0,36 proc. siekusius akcijų indeksų nuosmukius. Taline optimizmo buvo kur kas daugiau, OMXT kilstelėjo 0,45 procento. Vilniaus biržoje penktadienį lyderio pozicijas pagal apyvartą dalijosi „Aprangos" (-0,79 proc.) ir „City Service" (-1,61 proc.) akcijos, kurių perleista daugiau kaip po 100 tūkst. eurų. Tiesa, aktyvumas buvo nedidelis - sudaryta atitinkamai 13 ir 11 sandorių, o apyvartas didino tiesioginiai sandoriai. Tokios rūšies sandorio dydis „Aprangos“ akcijomis buvo 125 tūkst. eurų, „City Service“ – 92 tūkst. eurų. Taline daugiausiai sandorių (53) sudaryta statybų įmonės „Nordecon“ akcijomis, kurios brango beveik 4 proc., o apyvarta siekė 50 tūkst. eurų. Kainos kilimas siejamas su dar ketvirtadienį paskelbtais gerais 3 ketvirčių veiklos rezultatais. Palyginti su analogišku laikotarpiu prieš metus, pelnas didėjo 2,7 karto ik! i 5,3 mln. eurų, o pajamos 15 proc. iki 134,7 mln. eurų. Tuo tarpu pasibaigus penktadienio prekybos sesijai 3 ketvirčio rezultatus paskelbė „Silvano Fashion Group“. Bendrovė 3 ketvirtį gavo 29 mln. eurų pajamų ir uždirbo 3,4 mln. eurų pelno, tačiau palyginti su tuo pat laikotarpiu pernai, tai yra atitinkamai 7,8 proc. ir 4,7 proc. mažiau. Prastėjantys rezultatai gali lemti didėjančią akcijų pasiūlą jau šiandien.

Visą lapkričio mėnesį biržos varikliu toliau išliks lūkesčiai dėl bendrovių veiklos rezultatų, taip pat svarbų vaidmenį atliks ir bendros tarptautinės tendencijos, kurios kol kas yra palankios. Jau ketvirtadienį veiklos rezultatus skelbs Talino biržos flagmanas „Tallink Grupp“, kurie įtakos turės ne tik bendrovės akcijų kainai, bet ir visai Talino biržos krypčiai.