Ši informacija privertė investuotojus suklusti ir kilstelti didžiųjų bendrovių akcijų vertes: „Renault SA“(2,3 proc.), „Volkswagen AG“ (2,07 proc.), „Fiat Chrysler Automobiles NV“ (1,7 proc.) ir Bayerische Motoren Werke AG (BMW) 1,16 proc. Europoje vyravęs investuotojų optimizmas buvo jaučiamas ir JAV, S&P 500 (0,51 proc.) indeksui toliau šturmuojant visų laikų aukštumas. Taip pat JAV rinkose šiuo metu jaučiamos investuotojų pasitikėjimas, kad šalies ekonomika pakankamai sustiprėjo ir gali pati efektyviai funkcionuoti be papildomo FED‘o skatinimo. Šiandien svarbesnių naujienų sulauksime iš JAV kur bus paskelbta, kaip pasikeitė pradėtų statyti naujų būstų apimtys. Remiantis prognozėmis pastarasis rodiklis spalio mėn. turėtų išaugti nuo 1017 tūkst. iki 1025 tūkst. Žinoma, tai nėra didelis pokytis, tačiau pabrėžia teigiamą perspektyvą, kad auganti paklausa būstui skatina nekilnojamojo turto sektoriaus aktyvumą.

Valiutų rinkos

Antradienį euras stiprėjo prieš JAV dolerį 0,67 proc., kursui dienos pabaigoje apsistojant ties 1,2530. Šiam pokyčiui įtakos turėjo paskelbti duomenys iš Didžiosios Britanijos. Šioje šalyje vakar dieną buvo paskelbta informacija, kad metinis spalio mėn. infliacijos lygis netikėtai pakilo nuo 1,2 proc. iki 1,3 proc., tuo tarpu dauguma analitikų prognozavo, kad šis rodiklis nepateiks didelių staigmenų ir išliks stabilus. Interpretuodami šią informaciją investuotojai teigiamai nusiteikė, kad euro zonos infliacijos duomenys taip pat ateityje galėtų rodyti nežymų augimą, kuris ECB galėtų sulaikyti nuo aktyvesnės regiono skatinimo politikos. Šiandien ryte pagrindinių valiutų kursas stipriai nepasikeitė nuo vakar buvusio ir laikosi ties 1,2525. Tikėtina, prekyba EUR/USD valiutų pora bus kiek ramesnė iki rytojaus, kuomet bus skelbiami JAV infliacijos duomenys.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Vakar dieną Baltijos akcijų bendra apyvarta viršijo 1,04 mln. eurų ir aktyvumu pasižymėjo Vilniaus biržoje listinguojamos bendrovės. Komercinio banko „Šiaulių bankas“ (1,09 proc.) pozicijoje buvo pastebėti dideli tiesioginiai sandoriai, kurių vienas siekė net 1,2 mln. akcijų, už vieną jų mokant artimą rinkos kainą – 0,278 euro. Taip pat investuotojai aktyviai keitėsi mažmeninės drabužių prekybos tinklo „Apranga“ akcijomis, jų vertei pakylant 0,75 proc., o 11 sandorių metu pasiekiant 174 tūkst. eurų apyvartą. Smulkieji investuotojai buvo linkę prekiauti telekomunikacijų bendrovės „Teo LT“ akcijomis. Pirmadienį vakare šios bendrovės akcininkams buvo išmokėti pinigai už įstatinio kapitalo mažinimą, o vakar diena tikėtina investuotojai už šias lėšas papildomai padidino turimus investicinius portfelius, akcijos vertę kilstelint 0,3 proc. iki 0,988 euro už akciją. Šiandien prekybą atnaujins Rygos vertybinių popierių birža, todėl galime tikėtis padidėjusio smulkių investuotojų aktyvumo. Trečiadienį nenumatoma skelbti svarbių su bendrovėmis susijusių veiklos rezultatų, todėl tikėtina bendrą tendenciją formuos Europos biržose vyraujančios investuotojų nuotaikos.