Investuotojus šiuo metu stipriau aktyvina artėjantis ECB posėdis (kovo 10 dieną), kurio metu, tikėtina, bankas gali imtis papildomų priemonių euro zonos ekonomikos skatinimui, esant ne tokiems užtikrintiems regiono makroekonominiams rodikliams.

Už Atlanto taip pat jautėsi nedidelis investuotojų optimizmas, S&P 500 indeksui kylant +0,41 proc., o Dow Jones augant +0,2 proc. S&P 500 indeksas tik paskutinėmis prekybos valandomis iškopė į viršų, o prie to stipriai prisidėjo iškastinių žaliavų sektoriai: dujų ir naftos kasybos indeksui kylant +6,41 proc., aliuminio indeksui kylant +4,42 proc., aukso ir metalo indeksams atitinkamai stumtelint vertę +3,35 proc. bei 3,13 proc.

Vakar dieną FED‘as išplatino pranešimą, kuriame teigiama, kad daugumoje JAV valstijų yra jaučiamas ekonomikos pagyvėjimas bei yra palankiai vertinamos ekonomikos tendencijos.

Taip pat vakar šalyje buvo išplatinta informacija, kad privačiame sektoriuje vasario mėnesį buvo sukurta daugiau naujų darbo vietų nei tikėtasi, rodikliui šoktelint 10,8 proc. nuo 193 tūkst. iki 214 tūkst. (prognozė 190 tūkst.).

Ketvirtadienį paaiškės kaip pasikeitė Vokietijos, euro zonos ir JAV paslaugų sektoriaus užsakymų apimtys, tikintis, kad Europoje šis rodiklis išliks stabilus, o JAV – nedaug pakils. Taip pat JAV bus skelbiama, kaip pasikeitė savaitinis bedarbių paraiškų skaičius (prognozė 270 tūkst.), fabrikų užsakymai (prognozė +2,1 proc.) bei ilgalaikio vartojimo prekių užsakymų apimtys (prognozė – neskelbiama).

Valiutų rinkos

Nuo savaitės pradžios EUR/USD valiutų santykis traukiasi, vakar pastarojo vertei laikantis ties 1,0868, o šiandien kursui pasiekiant 1,8062 (10:21 val.) ribą.

Paskelbti teigiami JAV darbo rinkos rodikliai suteikia JAV doleriui pranašumo prieš eurą, investuotojams tikintis, kad FED‘as gali didinti bazinę palūkanų normą.

Tuo tarpu Europoje nematant didesnio ekonomikos atokvėpio bei infliacijai nesudarant didesnio teigiamo augimo, investuotai spekuliuoja, kad ECB gali imti griežtinti monetarinę politiką ir tokiu būdu keliant grėsmę euro stiprėjimui prieš JAV dolerį.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Trečiadienį investuotojai suskubo įsigyti „Tallinna Kaubamaja Grupp“ bendrovės akcijų, kurių rinkos vertė šoktelėjo 4,8 proc. iki 7,2 euro už akciją. Pozicijoje jautėsi smulkių investuotojų aktyvumas, kurie bendrai pozicijoje 161 sandorio metu perleido akcijų už beveik 555 tūkst. eurų.

Tokią investuotojų reakciją didžiąja dalimi iššaukė paskelbta informacija apie planuojamus dividendus, kurių dydis sieks 0,52 euro už akciją, praeitais metais šis skaičius sudarė 0,4 euro už akciją. Taip pat bendrovė nurodė, kad 2015 metais pajamos didėjo 3,8 proc., o grynasis pelnas buvo 8,8 proc. didesnis nei prieš metus.

Antroje vietoje pagal prekybos aktyvumą išliko azartinių lošimų bendrovė „Olympic Entertainment Group“ su 251 tūkst. eurų apyvarta ir 2,7 proc. akcijos kainos didėjimu. Vilniaus biržoje investuotojai didino paklausą „Šiaulių bankas“ akcijomis (+0,33 proc.; dienos apyvarta 69,2 tūkst. eurų), o Rygoje didesniu aktyvumu išsiskyrė prekyba „Olainfarm“ (+0,83 proc.; dienos apyvarta 11,3 tūkst. eurų) akcijomis.