Iš esmės pastarosios žaliavos staigesnį kritimą patyrė dėl augančio nestabilumo Kinijoje bei krentančios žaliavinės naftos kainos, kuri per vakar dieną, susitraukė -3,16 proc. (Brent oil).

Už Atlanto didieji indeksai taip pat krito, S&P 500 vertei sumažėjant 1,17 proc. Vakar dieną buvo paskelbta, kad JAV naujai pradėtų statyti gyvenamųjų namų apimtys sudarė 1149 tūkst. kilimą, o buvo laukta 1200 tūkst.

Šiandien bus paskelbtas euro zonos vartotojų pasitikėjimas esama ekonomikos padėtimi. Analitikai prognozuoja, kad šis rodiklis nesikeis.

Taip pat JAV bus skelbiamas savaitinis bedarbių paraiškų skaičius, kuris turėtų būti mažesnis nei savaitę prieš ir sudaryti 278 tūkst. (buvusi reikšmė 284 tūkst.). Ketvirtadienį ryte Kinijos CSI 300 indeksas išlaiko -2,93 proc. pokytį.

Valiutų rinkos

Vakar JAV buvo paskelbta, kad metinė infliacija kilo nuo 0,5 proc. iki 0,7 proc., o dauguma analitikų tikėjosi, kad šis rodiklis pasieks 0,8 proc. ribą. Pastaroji statistika stipriai teigiamai nepaveikė JAV dolerio prieš eurą, EUR/USD valiutų santykiui susitraukiant -0,17 proc. iki 1,0890 lygio.

Ketvirtadienio ryte pastarasis kursas atstatė vakar buvusį kritimą ir šiandien ieško krypties ties 1,0920 riba. Europoje 14:45 val. bus skelbiamos ECB bazinės palūkanų normos, kurios, tikėtina, išliks nepakitusios, o vėliau (15:30 val.) vyks ECB prezidento spaudos konferencija, kur investuotojai tikėsis išgirsti, kokios monetarinės politikos laikysis bankas, siekiant išjudinti euro zonos ekonomiką.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Kaip ir buvo tikėtasi, Baltijos akcijų rinkas paveikė nuotaikos iš Europos, tačiau pesimizmas buvo kiek nuosaikesnis, Vilniaus indeksui susitraukiant -0,41 proc., Rygos krentant -0,56 proc., o Talino mažėjant -0,57 proc. Investuotojų aktyvumas pastarosiose biržose nuo savaitės pradžios vis auga, trečiadienį pasiekiant 1,688 mln. eurų bendrą apyvartą.

„Tallink Grupp“ bendrovės pozicijoje buvo pasiekta 912,8 tūkst. eurų apyvarta, akcijos kainai šoktelint 0,24 proc. iki 0,84 euro/vnt. Prekybos metu tarp sandorių buvo pastebėta tiesioginių, tačiau svari prekybos dalis teko ir smulkių investuotojų sandoriams.

Nuo savaitės pradžios šios bendrovės akcijos kaina yra pakilus +0,6 proc. Pastaruoju metu bendrovė neskelbė svarbesnės, su veikla susijusios, informacijos, o investuotojų aktyvumą, dalinai galima būtų sieti su spekuliacijomis, kad krentanti pasaulinė naftos kaina gali turėti teigiamos įtakos bendrovės pelningumui.

Vakar dieną bendrovė „Olainfarm“ paskelbė apie ekologišką kosmetiką gaminančios įmonės „SIA Kiwi Cosmetics“ įsigijimą. Remiantis preliminariais duomenimis, pastarosios bendrovės pardavimai per praėjusius metus sudarė 123 tūkst. eurų.

Žinoma, tai nėra didelis skaičius „Olainfarm“ bendrovės atžvilgiu, tačiau tai rodo bendrovės siekį plėstis ir diversifikuoti produktų grandinę. Šiandien bendrovės nėra numačiusios paskelbti svarbesnės informacijos.