Investuotojai nerimauja, kad krentančios žaliavų bei naftos kainos gali neigiamai paveikti euro zonos ekonomikos atsigavimą. Tarp sektorių, esančių indekso Stoxx Europe 600 sudėtyje, aktyviausiai krito pagrindinių išteklių (Basic Resources -3,05 proc.) ir naftos bei dujų (Oil&Gas -2,37 proc.).

Per vakar dieną žaliavinės naftos kaina (Brent Oil) Europoje nukrito 1,54 proc. iki 46,80 JAV doleriu už barelį. O nuo per pastarąsias tris savaites pasiekto aukščiausios lygio (54,05 JAV doleriai už barelį), Brent Oil naftos kaina jau yra nukritusi daugiau nei 13 proc. Tokiais tempais krentanti naftos kaina aktyviai stumia į apačią tokias bendroves kaip Total SA -2,19 proc. ir Royal Dutch Shell Plc. -1,88 proc.

Tačiau ši situacija gali turėti ir teigiamą efektą kitoms bendrovėms, nes vartotojai gali skirti daugiau savo pajamų ne kurui, o kitoms prekėms. Už Atlanto (S&P 500 -0,26 proc.) buvo paskelbta, kad ilgalaikio vartojimo prekių apimtys krito mažesniu tempu nei mėnesį prieš tai. Rugsėjo mėnesį šis rodiklis susitraukė -1,2 proc. (prognozė -1,5 proc.), o po patikslintų duomenų rugpjūtį šis pokytis siekė net 3,0 proc.

Taip pat investuotojus vakar nuvylė kritęs vartotojų pasitikėjimo indeksas, kurio reikšmė sumažėjo nuo 102,6 iki 97,6 (-4,8 proc.). Trečiadienio ryte Azijos akcijų rinkose vyrauja priešingos nuotaikos, Japonijos Nikkei 225 indeksas kyla +0,67 proc., o Kinijos CSI 300 traukiasi -1,87 proc. Šiandien daugumos investuotojų žvilgsniai bus nukreipti į JAV, kur FED‘as skelbs bazines palūkanų normas (20:00 val.).

Nors tikimybė, kad jos bus pakeistos šį mėnesį yra labai maža, tačiau investuotojai lauks papildomų įžvalgų iš FED‘o narių apie esamą ekonomikos situaciją.

Valiutų rinkos

Vakar EUR/USD valiutų poros svyravime didesnio pokyčio nebuvo, pastarajam kursui apsistojant ties 1,1050 riba. Šiandien ryte jaučiamas nežymus JAV dolerio sustiprėjimas prieš eurą, kursui ieškant krypties ties 1,1045 lygiu.

Tikėtina, kad šiandien FED‘as nepakeis aukštesniosios bazinės palūkanų normos, kuri siekia 0,25 proc. Žinoma, tai jau investuotojų įskaičiuota EUR/USD lygyje, tačiau kiekvienas FED‘o nario pasisakymas dėl ateities monetarinės politikos, gali paskatinti didesnius valiutų poros svyravimus.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Paskelbti „Olympic Entertainment Group“ veiklos rezultatai paskatino investuotojus aktyviau keistis bendrovės akcijomis, kurių kaina vakar dieną kilo 2,26 proc. iki 1,81 euro už vienetą, o apyvarta pozicijoje sudarė 332,7 tūkst. eurų. Vilniaus biržoje investuotojų dėmesį patraukė „Šiaulių bankas“.

Dominuojant smulkesniems sandoriams (apyvarta 217 tūkst. eurų), akcijos kaina kilo nuo 0,291 iki 0,301 euro, fiksuojant net 3,44 proc. pokytį. Bendrovė svarbesnių naujienų nepaskelbė, o paklausa akcijoms, tikėtina, kyla dėl kito banko – „Citadele“ – atėjimo į Rygos biržą. Investuotojai tarpusavyje lygina šių bankų akcijų kainas ir galimai įžvelgia, kad „Šiaulių bankas“ akcijos vertė dar turi potencialo kilti.

Šiandien ryte „Kurzemes CMAS“ paskelbė, kad per devynis šių metų mėnesius grynoji apyvarta buvo 5,7 proc. mažesnė nei praeitais metais. Tačiau laikotarpio pelnas kilo, vienai akcijai tenkant 0,073 euro, kai praėjusiais metais šis rodiklis sudarė tik 0,016 euro. Ši pozicija nepasižymi dideliu aktyvumu, todėl, tikėtina, paskelbti rezultatai nepritrauks didesnio investuotojų dėmesio.